Pupovac: Postignut dogovor o manjinskim pravima

Milorad Pupovac: Vlada dobila mandat u najnepovoljnijem trenutku za Hrvatsku (Pixsell)

Predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine  u Hrvatskoj Milorad Pupovac rekao je da je s premijerom Zoranom Milanovićem i drugim čelnicima Kukuriku kolacije postignut dogovor o pitanju manjinskih prava, javila je Hina.

“Postigli smo dogovor u vezi pitanja manjinskih prava, povratka izbjeglica, razvoja povratničkih sredina, integracije manjina – što smo ugradili u program vlade i to čini 7-8 posto sadašnjeg ukupnog programa vlade”, kazao je Pupovac u razgovoru za današnji broj Novog lista.

Drugo je, dodao je, “participacija SDSS-a u tijelima vlasti u ministarstvima na razini pomoćnika ministara i voditelja pojedinih odjela te suradnja u Saboru. Treće su promjene izbornog zakonodavstva da bi se izbjegli segregacijski uvjeti za manjine na biralištima”, izjavio je potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac.

Plod političke trgovine

Koalicija Srpska sloga uputila je predsjedniku Hrvatskog sabora Borisu Špremu prijedlog za promjenu članka 29 saborskog poslovnika koji zastupnicima nacionalnih manjina omogućuje da budu članovi i kluba zastupnika manjina i kluba stranke kojoj pripadaju, temeljem čega su u prošlom sazivu Sabora samo zastupnici SDSS-a mogli biti u dva kluba zastupnika, javila je Hina.

“Pošto je u postupku formiranje klubova zastupnika smatramo da bi jedan od osnovnih kriterija za formiranje klubova trebao biti da jedan saborski zastupnik ne može biti član u dva kluba zastupnika. U prošlom sazivu Sabora samo su zastupnici SDSS-a mogli biti u dva kluba zastupnika i to u Klubu SDSS-a i Klubu zastupnika nacionalnih manjina”, upozorava Koalicija Srpska sloga te ocjenjuje da se se “na taj način ostali klubovi našli u neravnopravnom položaju u pravima parlamentarnog rada”.

Ta koalicija smatra da je to “dakako bio jedan od plodova političke trgovine, ali definitivno je suprotan ustavnom načelu jednakosti”.

 

Značajan novac

Na pitanje što je najbitnije u tom dijelu programa vlade, Pupovac je odgovorio kako je to naslijeđe onoga što se odnosi na povratak izbjeglica i nastavak rada na donatorskoj konferenciji koja bi trebala biti organizirana u proljeće pod pokroviteljstvom Europske komisije, UNHCR-a, OESS-a.

Istaknuo je da Hrvatska temeljem toga dobiva značajan novac za povratak izbjeglica i revitalizaciju područja koja su bila zahvaćena ratom, od istočne Slavonije pa do Knina.

U vezi s pitanjem stanarskih prava Srba u Hrvatskoj, Pupovac je podsjetio da je taj proces zbrinjavanja pokrenula prošla vlada te da je to sastavni dio obaveza u poglavlju 23. pregovora s EU.

“Zbog toga je ova donatorska konferencija važna da pomogne Hrvatskoj da te probleme riješi. Ljudima su još uvijek cijene otkupa preskupe”, ocijenio je.

Pupovac je istaknuo važnost da “Srbi i druge manjine kroz obrazovnu i kulturnu politiku te politiku sjećanja vrate u sastavni dio nacionalne politike”.

Na pitanje kakvi su njegovi sadašnji odnosi sa Zoranom Milanovićem i koliko vjeruje u uspjeh nove vlade, odgovorio je da odnosi predstavljaju kvalitetan radan i sadržajan politički posao u kojem Milanović može računati na njegovu i na podršku SDSS-a.

“Volio bih da se vladi lijevog centra po drugi ili treći put ne događa da u najdelikatnijim momentima treba pronaći spasonosne odgovore za Hrvatsku. Bilo je to 1990., drugi put 2000., treći put 2011. Iako su te okolnosti i godine različiti, po razmjerima tereta i po razmjerima opterećenja su nesumnjivo usporedive”, kazao je Pupovac.

Smatra da je vlada dobila mandat u najnepovoljnijem trenutku za Hrvatsku općenito. Objasnio je da je to zbog lošeg ekonomskog stanja, izrazite devastacije politike i vjere u nju i zbog izrazitog otuđenja političkog posla iz sfere politike u sferu medija i sferu financijskog kapitala.

Tri izazova

“Dvadeset godina smo samostalno gradili zemlju koja će biti članica EU, a danas je ta samostalnost na krhkim nogama, a Unija je u turbuletnim vodama. A Zoran Milanović treba odgovoriti na sva tri izazova i kad bi se manje slagali nego što se slažemo, on bi imao moju podršku. I kad bi imali manje dodirnih točaka s ovom vladom – SDSS i sam pripada lijevoj političkoj sceni – mi bi smo ovu vladu podržavali. To je naprosto nacionalna odgovornost i nacionalni izazov i tu priliku koju imamo nećemo propustiti”, kazao je, uz ostalo, Pupovac.

Smatra da će za te izazove trebati ne samo podrška unutar vladajuće većine, nego i neka vrsta druga političke kulture u Hrvatskoj – kulture koja će više biti usmjerena prema dijalogu a manje prema ideološkom sljepilu i političkoj konfrontaciji. Istaknuo je da je u tom smislu govor premijera Milanovića u Saboru bio vrlo dobar, jer nije prozivao nego je pozivao. Ako ostane na tom tragu da poziva i okuplja ono što ima u koaliciji, kaže Pupovac, onda sve ove ozbiljne izazove, ova vlada bi mogla proći bolje nego 1990. i 2000 godine.

Izvor: Agencije