Obilježena 19. godišnjica ubistva Turajlića

Njemački novinar Robert Dulmers pokraj mezara Hakije Turajlića u Sarajevu marta 1993. godine (Wikipedia)

Polaganjem vijenaca na mezarju Alipašine džamije i učenjem Fatihe u Sarajevu je danas obilježena 19. godišnjica od ubistva rukovodioca “Energoinvesta” i potpredsjednika Vlade Bosne i Hercegovine Hakije Turajlića, javila je Fena.

Uspješnog poslovnog čovjeka, koji je za “Energoinvest” sklopio brojne poslovne ugovore kojim su ovom bh. gigantu otvorena vrata svjetskih tržišta Afrike, Iraka, Irana, Pakistana, Bliskog istoka, Malezije i Indonezije, modernog političara demokratske orijentacije, oca dviju kćerki, ubio je vojnik tadašnje srpske vojske na punktu “Sijera 4” kod Kasindolske ulice u blizini sarajevskog aerodroma. 

Gnusan čin

Oklopno vozilo UNPROFOR-a kojim se Turajlić vraćao sa sastanka na aerodromu s turskom delegacijom zaustavila je srpska vojska, uz zahtjev da se izvrši inspekcija UN-ovog vozila. Nakon što su pripadnici francuskog UNPROFOR-a poslušali naređenje srpskih vojnika i otvorili vrata transportera jedan od vojnika je ispalio rafal u Turajlića. 

Kako je novinarima kazao premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, Turajlić je ubijen na brutalan način, ali je dodao da još više zabrinjava činjenica da i nakon gotovo dvije decenije za tu smrt niko nije odgovarao. 

“Taj gnusan čin je ipak na međunarodnoj zajednici, koja je dozvolila da se iz vozila UPROFOR-a, tadašnjih mirovnih snaga u BiH, izvede visoki dužnosnik BiH i brutalno ubije”, smatra premijer Musić. 

Izrazio je nadu da će se pronaći krivac za to nedjelo, jer prema pravu takav zločin ne zastarijeva, budući da bi pronalazak i procesuiranje odgovornih bio jedan od načina kako bi se na ovim prostorima uspostavio stabilan mir, ali i da se ovakvi događaji nikome više ne bi ponovili. 

Direktor “Energoinvesta” Enes Čengić, koji tada nije radio u “Energoinvestu”, ali je poznavao Turajlića, kazao je novinarima da se današnja firma razlikuje od firme u kojoj je radio Turajlić budući da je tada “Energoinvest” imao više od 25.000 zaposlenih, a danas ih ima oko 750 i kuća je koja nema svoju proizvodnju, ali ima velike ljudske resurse. 

Čovjek s vizijom

“Međutim, Turajlić je postavio osnove modernog ‘Energoinvesta’, sektorsku organizaciju i inženjeringe, koji i danas po tom konceptu funkcioniraju”, dodao je Čengić, naglašavajući da i ljudi o Turajliću govore kao o čovjeku koji je imao viziju i način da je realizira. 

Hakija Turajlić ubijen je 8. januara 1993. godine, a njegov prijatelj i saradnik Mustafa Pamuk kazao je danas novinarima da je Turajlić bio divan čovjek i izvanredan menadžer, a u teškom periodu za BiH svoju funkciju potpredsjednika Vlade BiH shvatio je kao ratni zadatak i obavljao je na najbolji mogući način. 

Izvor: Agencije