Tužilaštvo traži dvije godine zatvora za Metu

Meta: U januaru prošle godine podnio je ostavku na mjesto vicepremijera i ministra vanjskih poslova (EPA)

Javni tužilac Albanije zatražio je kaznu zatvora od dvije godine za bivšeg albanskog premijera Ilira Metu, koji je optužen za primanje mita i namještanje poslova.

Meta, koji je bio premijer od 1999. do 2002. godine i potpredsjednik vlade i šef diplomatije od 2009. do 2011. godine, snimljen je kako u razgovoru s bivšim ministrom ekonomije pokušava namjestiti posao jednoj firmi oko izgradnje hidroelektrane i zauzvrat traži 700.000 eura.

Meta odbacuje optužbe i tvrdi da je taj snimak montiran, što američki i britanski stručnjaci demantiraju.

Taj video-snimak je objavila jedna lokalna televizija u Tirani, poslije čega je Meta bio prisiljen u januaru prošle godine podnijeti ostavku na mjesto vicepremijera i ministra vanjskih poslova.

On odbacuje optužbe i tvrdi da je taj snimak montiran, što američki i britanski stručnjaci demantiraju, javio je Tanjug.

U koalicionoj vladi

Meta je lider male partije Socijalistički pokret za integracije, koja je i dalje u koalicionoj vladi premijera Salija Berishe.


Faros Nano i Sali Berisha [EPA]

Kako javljaju agencije, presuda suda u Tirani može se očekivati iduće sedmice.

U Albaniji su korupcija i organizirani kriminal veoma rasprostranjeni i, kako tvrde u opoziciji, od toga nisu imuni ni najviši funkcioneri vlade, uključujući i premijera Berishu.

To je bio jedan od razloga što Evropska komisija (EK) u oktobru prošle godine, po drugi put, nije prihvatila molbu Tirane da dobije status kandidata za ulazak u Evropsku uniju (EU).

Osim ovog korupcionaškog skandala, uz Metu se veže još jedan iz 2004. godine, kada je cijelom diplomatskom zboru  akreditiranom u Tirani i najvišim albanskim vlastima u Tirani poslao pismo u kojem je optužio tadašnjeg premijera Fatosa Nanoa da pokušava likvidirati njega i njegovu suprugu.

Prema Meti, Nano je naredio tajnoj policiji da organizira provokacije, incidente, pa i terorističke napade na njega i njegovu suprugu, koja je također bila poslanica u parlamentu.

Nano je Metine optužbe odbacio, ocijenivši ih apsurdnima i izvan realnosti.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO