Nagrada SNV-a Hrvatske Josipoviću i Tadiću

Tadiću i Josipoviću nagrada se dodjeljuje za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa (AFP)
Tadiću i Josipoviću nagrada se dodjeljuje za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa (AFP)

Srpsko nacionalno vijeće (SNV) Hrvatske dodijelilo je predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću i predsjedniku Srbije Borisu Tadiću nagradu za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa.

Nagrada “Svetozar Pribičević” dodijeljena je u četvrtak na tradicionalnom božićnom prijemu SNV-a u Zagrebu, kojem je prisustvovao hrvatski državni vrh, uključujući i Josipovića.

Organizatori prijema rekli su da će obojici predsjednika nagrada biti uručena prilikom prve posjete srbijanskog predsjednika Hrvatskoj.

Na prijemu u Novinarskom domu, između ostalog, dodijeljena je i nagrada za antifašizam “Gojko Nikoliš”, koju su podijelili bivši partizanski rukovodioci Josip Boljkovac i Rade Bulat.

Obojici predsjednika nagrada će biti uručena prilikom prve posjete srbijanskog predsjednika Hrvatskoj.

Boljkovac, koji je bio prvi ministar policije u Republici Hrvatskoj, nedavno je bio pod istragom i uhapšen zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilima u maju 1945. godine na karlovačkom području.

Optužbe su kasnije odbačene.

Protesti u Zagrebu

Zbog dodjele ove nagrade, ispred Novinarskog doma protestiralo je nekoliko članova Hrvatske čiste stranke prava (HŠSP).


Protest HŠSP-a [Pixsell]

Oni su nosili transparent na kojem je, uz slike Boljkovca i Bulata, pisalo “Gdje ste, glavni državni tužitelju Mladene Bajiću?”

Predsjednik desničarske, vanparlamentarne Hrvatske stranke prava (HSP) Danijel Srb ocijenio je da je dodjela nagrada Boljkovcu i Bulatu na proslavi pravoslavnog Božića politička provokacija, kojoj nije cilj poboljšanje hrvatsko-srpskih odnosa.

On je na konferenciji za novinare rekao da su takve odluke “provokacija hrvatske političke javnosti”.

Božićnom prijemu SNV-a prisustvovali su, između ostalih, i premijer Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, hrvatski ministri i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO