Milanović najavio diferencirane stope PDV-a

Zoran Milanović: Porez na imovinu postoji u svim evropskim zemljama (Pixsell)

Predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović naglasio je u četvrtak kako je zadatak Vlade pokrenuti zemlju i ekonomski rast, povećati zaposlenost te kako će “lomiti sve birokratske i druge otpore ulaganjima”.

Solidni hrvatsko-srpski odnosi

Milanović je ocijenio da su trenutni hrvatsko-srpski odnosi solidni i s velikim prostorom za napredak u obostranom interesu.

“Bio je rat, bili smo napadnuti prije 20 godina. Srbija je prostor na kojem se govori sličnim jezikom, uzajamno razumljivim, gdje postoji značajan prostor za hrvatske tvrtke. To je naš interes, bez velike patetike i emocija, dakle susjedi – partneri, možemo raditi, poštovati se. Ako to postignemo, to je velika stvar”, rekao je on novinarima na tradicionalnom božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu.

Na pitanje opterećuju li te odnose međusobne tužbe, odgovorio je da je tužba za genocid podnesena 1999, osam godina nakon teških zločina počinjenih protiv Hrvatske, prenosi Hina.

“Na tužbi se radi već 12 godina i u njoj su neki zahtjevi koje Hrvatska postavlja”, kazao je Milanović i zaključio kako o tome hoće li ih partneri u Beogradu ispuniti ovisi svaki daljnji razgovor o sudbini te tužbe.

“Cilj ove vlade je pokrenuti zemlju, a u tom cilju ćemo svi ovdje, čiji je to posao i misija, lomiti sve birokratske i druge otpore svim vrstama ulaganja koja mogu rezultirati većim zapošljavanjem, zadovoljstvom ljudi, s više posla i većim prihodima proračuna, koji u ovoj godini moramo sanirati na način koji možda nije najpopularniji i možda nije idealan, ali je nužan”, rekao je Milanović na početku sjednice Vlade u Zagrebu.

Bit ćemo odlučni, ali ćemo pažljivo mjeriti, pa tek onda rezati ili dodavati.

“Očekuje nas niz konkretnih i odlučnih mjera. Bit ćemo odlučni, ali ćemo pažljivo mjeriti, pa tek onda rezati ili dodavati”, dodao je.

Milanović je to rekao reagirajući “na opravdane reakcije u javnosti, a da bi odagnao sumnje” vezano uz porez na imovinu, povećanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) te objavu registra branitelja, javila je Hina.

Ne preko noći

Kazao je da porez na imovinu postoji u svim evropskim zemljama, ali i kako je riječ o “delikatnoj materiji”, u koju niko nije ulazio preko noći, pa neće ni Hrvatska.

“Porez na imovinu je važna tema, ali ne preko noći”, rekao je Milanović, naglasivši da je to materija koja se tiče niza materijalnih interesa građana.

Interes je države da se uvede red na tržišu nekretnina i da se porez plaća prema kriteriju vrijednosti imovine, a trenutno, upozorio je, “u Hrvatskoj nije tako”.

Interes je države da se uvede red na tržišu nekretnina i da se porez plaća prema kriteriju vrijednosti imovine.

“To je porez koji će jednoga dana, kada bude uveden, a nikada neće biti drastičan, opterećivati mnoge među nama koji sjedimo u Vladi. Neke manje, a neke više”, rekao je Milanović te naglasio kako se kod uvođenja tog poreza mora voditi računa o efikasnosti te suzbiti sivo tržište iznajmljivanja nekretnina.

“Danas u Hrvatskoj imamo situaciju da se na najveći broj nekretnina i stanova koji se iznajmljuju ne plaća porez”, upozorio je Milanović i dodao kako takva situacija rezultira povećanjem cijena nekretnina.

“To, u interesu građana, želimo ispraviti, vodeći računa da to ne bude udar na srednju klasu, da to ne bude porez na vikendice”, poručio je.

Promjena zakona

Pitanje PDV-a Milanović je opisao kao “žurnu temu”, kazavši kako se ne radi ni o kakvoj velikoj finansijskoj čaroliji, nego o sredstvu koje stoji na raspolaganju da se stabilizira prihodovna strana proračuna.

“To je važno za Hrvatsku, to nije popularna mjera, pitanje je koliko je stimulativna, a u ovom trenutku je nužna. A učinit ćemo sve da zaštitimo ljude s nižim imovinskim statusom, koji bi zbog uvođenja PDV-a mogli patiti. Ne želimo da se to dogodi”, poručio je on i rekao kako će biti uvedene diferencirane stope, kao i niža stopa PDV-a u turizmu.

Registar branitelja ćemo objaviti, a najprije je potrebno promijeniti neke zakone.

“Registar branitelja ćemo objaviti, a najprije je potrebno promijeniti neke zakone”, rekao je Milanović. “Kad promijenimo zakone, omogućit ćemo pristup javnosti svim općim podacima, a to je identitet. Sve drugo, kao što je ratni put, ne mora biti javno objavljeno, već dostupno državnoj upravi.”

“Objavit ćemo registar, ali ne i neke podatke za koje smatramo da mogu biti delikatni, oni ne moraju ići na internet. Ali, ime i prezime, godina rođenja, to da, s tim, siguran sam, nitko u ovoj zemlji nema problema”, rekao je.

Milanović je uputio čestitku svim vjernicima koji slave i obilježavaju pravoslavni Božić.

Izvor: Agencije