U Leposaviću referendum 15. februara

Odbornička većina Skupštine opštine (SO) Leposavić, bez predstavnika Demokratske stranke (DS), u srijedu je donijela odluku da u februaru bude održan referendum na kome će se građani te lokalne samouprave izjasniti o tome da li prihvataju kosovske institucija.

Sjednici su prisustvovali i odbornici Socijalističke partije Srbije (SPS), koja s DS-om čini vlast u toj opštini.

Na sjednici je bilo 16 odbornika i svi su glasali za raspisivanje referenduma, koji je već raspisan u ostale tri općine na sjeveru Kosova.

Predsjednik općine protiv

Predsjednik Opštine Leposavić Branko Ninić je za Tanjugu rekao da odbornici DS-a nisu prisustvovali sjednici jer poštuju stav države u vezi s pitanjem održavanja referenduma na sjeveru Kosova i smatraju da je održavanje referenduma suvišno.

“Opšte je poznato da su građani u Leposaviću protiv prištinskih institucija, i oni to stalno pokazuju od 25. jula, kada su počeli da se suprotstavljaju instalisanju kosovskih institucija na ovom području”, rekao je on.

Ninić je ponovio da je održavanje referendum na sjeveru Kosova nepotrebno i da je Ustavom Srbije definirano da je “KiM njen sastavni deo”.


Goran Bogdanović [Tanjug]

On je na sjednici rekao da će održavanje referenduma i u ovoj opštini dati odgovor na tvrdnje onih koji smatraju da su srpske institucije na sjeveru Kosova paralelne.

Ministar za KiM u Vladi Srbije Goran Bogdanović također je ocijenio da je referendum nepotreban i da on neće riješiti probleme u tom dijelu Kosova.

Odbornici SO Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Zvečan ranije su na vanrednim sjednicama donijeli odluku da u tim opštinama bude održan referendum u februaru.

Referendum bi, kako je najavljeno, u Leposaviću trebao biti održan 15. februara, dok bi se u ostale tri opštine trebalo glasati i 14. februara.

Na glasačkom listiću građani se trebaju izjasniti zaokruživanjem “da” ili “ne”.

Izvor: Agencije


Povezane

Najava Srba sa sjevera Kosova je spremljena u stranačkim kuhinjama u Beogradu, kazao je šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović.

26 Dec 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO