Svećenik suspendiran zbog bavljenja politikom

Don Grubišić: Budući da sam dao zakletvu u Saboru, siguran sam da ću tu i ostati sljedeće četiri godine
Don Grubišić: Budući da sam dao zakletvu u Saboru, siguran sam da ću tu i ostati sljedeće četiri godine

Poslanik u Hrvatskom saboru don Ivan Grubišić najavio je da će se obratiti Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) ili Kongregaciji za biskupe u Rimu povodom odluke splitsko-makarskog biskupa da ga suspendira zbog bavljenja politikom.

On smatra da je suspenzija koju je primio upravni akt biskupa, a ne pravni čin i da se ne može ni primijeniti.

“Obrazloženje suspenzije se ne odnosi na mene, jer nije istina da sam osnovao stranku i preko nje došao u Hrvatski sabor. To je podvala. To je nepoznavanje i nepoštovanje hrvatskih zakona”, rekao je Grubišić.

Iz Ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije saopćeno je da je suspenzija Grubišića posljedica aktivnog učestvovanja u politici osnivanjem stranke takozvane Građanske inicijative, prihvatanja javne službe saborskog poslanika, koja sa sobom nosi učestvovanje u obavljanju građanske vlasti, nepriličnog ponašanja koje je nije svojstveno svećeničkom pozivu i neposlušnosti prema Ordinarijatu.

‘Nije istina da sam osnovao stranku i preko nje došao u Hrvatski sabor’, kaže Grubišić.

Grubišić je ranije izjavio da se nije angažirao ni u jednoj političkoj stranci, već da je u Hrvatski sabor ušao kao građanska opcija, što se, kako tvrdi, ne kosi s odredbama Kanonskog zakonika koji svećenicima ne dopušta političko organiziranje.

“Budući da sam dao zakletvu u Saboru, siguran sam da ću tu i ostati sljedeće četiri godine”, rekao je Grubišić.

Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) i Documenta – centar za suočavanje s prošlošću ocijenili su u srijedu navečer zabrinjavajućim postupak vrha Katoličke crkve prema don Ivanu Grubišiću jer se “time šalje vrlo negativna poruka hrvatskoj javnosti, a posebno vjernicima da volja birača, demonstrirana izborom jednog umirovljenog svećenika u najviše zakonodavno tijelo zemlje, predstavlja razlog za osude i isključenja prema tom svećeniku”.

“To je posebno zabrinjavajuće jer je don Ivan Grubišić osvojio simpatije neočekivano velikog broja građana koji su u njemu prepoznali poštenog i dobrog čovjeka, nekog tko iskreno propovijeda i djeluje u skladu s moralnim vrijednostima koje je i kršćanstvo uzelo kao svoje temelje”, stoji u izjavi GOLJP-a i Documente koju su potpisali Zoran Pusić i Vesna Teršelič kojom reagiraju na odluku Katoličke crkve u Hrvatskoj da suspendira don Ivana Grubišića.

Izvor: Agencije


Povezane

Hrvatska od danas ima novi saziv Sabora.  Izborom socijaldemokrata Borisa Šprema za predsjednika Sabora, promijenjena je zakonodavna vlast. Kukuriku koalicija ima stabilnu većinu, pa će se sutra održati primopredaja izvršne vlasti.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO