Svećenik suspendiran zbog bavljenja politikom

Don Grubišić: Budući da sam dao zakletvu u Saboru, siguran sam da ću tu i ostati sljedeće četiri godine

Poslanik u Hrvatskom saboru don Ivan Grubišić najavio je da će se obratiti Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) ili Kongregaciji za biskupe u Rimu povodom odluke splitsko-makarskog biskupa da ga suspendira zbog bavljenja politikom.

On smatra da je suspenzija koju je primio upravni akt biskupa, a ne pravni čin i da se ne može ni primijeniti.

“Obrazloženje suspenzije se ne odnosi na mene, jer nije istina da sam osnovao stranku i preko nje došao u Hrvatski sabor. To je podvala. To je nepoznavanje i nepoštovanje hrvatskih zakona”, rekao je Grubišić.

Iz Ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije saopćeno je da je suspenzija Grubišića posljedica aktivnog učestvovanja u politici osnivanjem stranke takozvane Građanske inicijative, prihvatanja javne službe saborskog poslanika, koja sa sobom nosi učestvovanje u obavljanju građanske vlasti, nepriličnog ponašanja koje je nije svojstveno svećeničkom pozivu i neposlušnosti prema Ordinarijatu.

‘Nije istina da sam osnovao stranku i preko nje došao u Hrvatski sabor’, kaže Grubišić.

Grubišić je ranije izjavio da se nije angažirao ni u jednoj političkoj stranci, već da je u Hrvatski sabor ušao kao građanska opcija, što se, kako tvrdi, ne kosi s odredbama Kanonskog zakonika koji svećenicima ne dopušta političko organiziranje.

“Budući da sam dao zakletvu u Saboru, siguran sam da ću tu i ostati sljedeće četiri godine”, rekao je Grubišić.

Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) i Documenta – centar za suočavanje s prošlošću ocijenili su u srijedu navečer zabrinjavajućim postupak vrha Katoličke crkve prema don Ivanu Grubišiću jer se “time šalje vrlo negativna poruka hrvatskoj javnosti, a posebno vjernicima da volja birača, demonstrirana izborom jednog umirovljenog svećenika u najviše zakonodavno tijelo zemlje, predstavlja razlog za osude i isključenja prema tom svećeniku”.

“To je posebno zabrinjavajuće jer je don Ivan Grubišić osvojio simpatije neočekivano velikog broja građana koji su u njemu prepoznali poštenog i dobrog čovjeka, nekog tko iskreno propovijeda i djeluje u skladu s moralnim vrijednostima koje je i kršćanstvo uzelo kao svoje temelje”, stoji u izjavi GOLJP-a i Documente koju su potpisali Zoran Pusić i Vesna Teršelič kojom reagiraju na odluku Katoličke crkve u Hrvatskoj da suspendira don Ivana Grubišića.

Izvor: Agencije