Srbija neće saradnju s pravosuđem Kosova

Uklanjanje barikada da bi prošao kovnoj ruske pomoći Srbima na sjeveru Kosova (Tanjug)

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen poručio je da srpsko pravosuđe nema namjeru da postupa po „bilo kakvim zahtjevima takozvanih kosovskih pravosudnih institucija jer ne priznaje Kosovo kao državu.“

Komentarišući najave da će Kosovo tražiti izručenje braće Veselinović, Homen je rekao za agenciju Tanjug da je stav srpskog pravosuđa da ne priznaje kosovsku državu, a samim tim ni kosovske pravosudne institucije.

“Bilo kakav zahtev za izručenje ili za saradnju od strane republike Kosovo ili njihovog ministarstva pravde nije nešto po čemu ćemo mi postupati, jer ta država za nas ne postoji”, decidan je državni sekretar Srbije.

Jedini način saradnje mogao bi da se, prema Homenovim riječima, odvija preko EULEX-a.

Ako Srbiji stigne bilo kakav zahtjev pravosuđa EULEX-a, srpske pravosudne institucije će ga razmotriti i odgovoriti u zakonom predviđenom roku, naglasio je Homen.

“Kada je u pitanju sarada s EULEX-om, mi čvrsto stojimo na stanovištu da želimo da sarađujemo, ali da ta saradnja mora da bude obostana, kad su u pitanju njihovi zahtevi, pa tako i zahtevi srpskog pravosuđa koji imaju za cilj zaštit,u pre svega, interesa građana Srbije na teritoriji Kosova i Metohije”, kaže državni sekretar Srbije.

Prikupljanje dokumentacije

Glavni tužilac u Kosovskoj Mitrovici Šikri Sila izjavio je krajem prošle sedmice da kosovski zvaničnici rade na prikupljanju dokumenata za podnošenje zahtjeva Beogradu za izručenje braće Zvonka i Žarka Veselinovića, koje je KFOR optužio za organizovanje barikada i nasilje na sjeveru Kosova.

“Dovršavamo proces prikupljanja dokumentacije, koja će dokazati da su Zvonko i Žarko Veselinović građani Kosova. Poslije toga, dokumentaciju ćemo proslijediti Interpolu, a ministarstvo pravde će tražiti njihovo izručenje Kosovu”, rekao je Sila.

Žarko i Zvonko Veselinović uhapšeni su na Kopaoniku 20. decembra.

Protiv Zvonka Veselinovića pokrenuta je istraga u Višem sudu u Kraljevu zbog krivičnog djela nedozvoljene proizvodnje i stavljanja u promet oružja i eksplozivnih materija.

U Specijalnom sudu u Beogradu vodi se istraga protiv Žarka Veselinovića zbog sumnje da je sudiju osnovnog suda u Raškoj Srećka Topalovića podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja.

Izvor: Agencije