Pomirenje Trebinja i Dubrovnika

Dajući nagradu za ljudska prava američkom ambasadoru u Sarajevu, Patricku Moonu, trebinjski Alternativni klub zahtijeva normalizaciju odnosa sa Dubrovnikom.

Lokalna vlast odmah se mora izviniti Dubrovniku, jer, kaže Blažo Stevović, iz Trebinja je napadnut taj grad.

“Trebinje ne može ovako živjeti, Trebinje je getoizirano, Dobroslav Ćuk mora se suočiti sa tom činjenicom, ako on to ne učini ili njegova administracija, mora što prije dati ostavku”, kaže Blažo Stevović, predsjednik Alternativnog Kluba Trebinje

Ne razmišlja o ostavci

Iako isprike za počinjene ratne strahote na ovom području više nisu rijetkost, inicijativa o pomirenju Dubrovnika i Trebinja, koja je potekla od američke ambasade u Bosni i Hercegovini, nikada nije zaživjela.


Ćuk: Jednostrano izvinjenje ne dolazi u obzir [Al Jazeera]

Građanski klub traži od lokalne vlasti da se susjedima izvini, međutim, prvi čovjek Trebinja to ne želi.

Kada je u zaborav pala američka inicijativa o pomirenju Trebinja i Dubrovnika, u prvi plan vraća je nevladin sektor u ovom bosanskohercegovačkom gradu.

U vrijeme praznika u ovo doba godine, trebinjski načelnik ne razmišlja o ostavci. Ali, razmišlja o susretu sa dubrovačkim kolegom u američkom aranžmanu. Jednostrano izvinjenje Trebinja, uporan je Dobroslav Ćuk, ne dolazi u obzir.

“Civilizacijski je da se ako treba izvinimo, ali obostrano, i mi njima i oni nama, da ako su se desile određeni postupci od nekih ljudi iz Trebinja ili Dubrovnika ili sa obje strane, izvinimo se i poželimo da se nikad ne desi”, kaže Dobroslav Ćuk, načelnik Opštine Trebinje.

Prijateljski gradovi

Do ovog rata Dubrovnik i Trebinje bila su dva prijateljska grada hiljadu godina, podsjeća profesor Sveučilišta u Dubrovniku Zdravko Bazdan.

On ističe da “nema sigurnog Dubrovnika sa nesigurnim zaleđem i nema prosperitetnog Trebinja bez pristupa moru”, izvještava novinar Al Jazeere Boris Gagić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO