Historijski muzej BiH zatvorio vrata za posjetioce

Zatvaranje zbog nedostatka finansijskih sredstava, neisplaćenih plata i neriješenog pravnog statusa (Al Jazeera)

Historijski muzej BiH, jedna od sedam institucija kulture od značaja za državu, zvanično je zatvorio vrata za javnost zbog izuzetno teške situacije u kojoj se našao, potvrdila je agenciji Feni direktorica ovog Muzeja Muhiba Kaljanac.

Ona je navela da će Muzej, prema odluci kolektiva ove institucije na sastanku održanom u srijedu, biti zatvoren do daljnjeg, zavisno od eventualnih sredstava koja budu uplaćena za njegov najnužniji rad.

Zatvaranje Historijskog muzeja BiH odnosi se na posjetioce, ali i sve one koji se bave istraživačkim radom. To se također odnosi i na muzejsku biblioteku koju do ponovnog otvaranja Muzeja neće moći koristiti brojni đaci, studenti i naučni radnici, što je bila dosadašnja praksa.

Kaljanac je prethodno već potvrdila Feni da je, pored nedostatka finansijskih sredstava i neisplaćenih plata od jula prošle godine, najveći problem ove institucije neriješen pravni status, koji je osnovni uzročnik svih problema. Ovoj instituciji je također ugašeno grijanje za muzejske prostorije.

“Depoi gdje nam stoje zbirke i građa nisu zagrijani, pojavljuje se vlaga. Svake zime, što traje već niz godina, prenosimo pojedine najosjetljivije i izuzetno vrijedne eksponate u prostorije na spratu koje su također hladne, ali u kojima ima manje vlage. Eksponati su jednostavno izloženi propadanju. Kada je papir star 150 godina, naravno da će propadati u takvim uvjetima”, objasnila je Kaljanac.

Kolaps institucija

Od sedam pomenutih institucija kulture, Historijski muzej BiH ovim se činom pridružio Umjetničkoj galeriji BiH koja je već zatvorila vrata za javnost, a Zemaljski muzej BiH to očekuje u narednom periodu. Ostale institucije iz ove grupe na rubu su egzistencije.

Umjetnička galerija BiH, koja je osnovana 1946. godine, zatvorena je za javnost od početka septembra 2011. Također, Zemaljski muzej nakon 123 godine postojanja proživljava svoje neslavne dane, jer nije određen njegov osnivač bez čega nema ni novca, kako onog za održavanje zbirke, tako i onog za komunalije.

Historijski Muzej BiH osnovan je 13. novembra 1945. godine. Istraživačkim i prikupljačkim radom, što je konstantna aktivnost od osnivanja Muzeja, stvoren je fond od oko 400.000 muzejskih predmeta, dokumenata, fotografija i umjetničkih djela od različite vrijednosti za historiju BiH, od kojih su veliki broj rariteti.

Izvor: Agencije