Gašenje kulturnih ustanova u BiH

Na Svjetski dan Brajevog pisma, direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u Sarajevu najavljuje moguće zatvaranje ove ustanove.

Razlog leži u činjenici da rad ove institucije finansijski ovisi o državi, javlja novinarka Al Jazeere Arduana Kurić.

“Zbog neusvajanja budžeta institucija u BiH za 2011.godinu, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH, kao i ostalih šest institucija kulture čiji je osnivač Socijalistička Republika BiH ili RBiH je, nažalost, dovedena pred gašenje” rekao je Al Jazeeri Sakib Pleh, direktor Biblioteke.


Biblioteka ima 1.158 korisnika [Al Jazeera]

Žrtve neusvajanja proračuna

Još jedna potencijalna žrtva neusvajanja proračuna – nakon zatvaranja Umjetničke galerije, najava o zatvaranju Zemaljskog i Historijskog muzeja, i jedina biblioteka za slijepe i slabovidne osobe u BiH našla se na istom popisu.

Jedna od 1.158 korisnika biblioteke je i Almira Osmanović. Prošle je godine uspješno okončala studij na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a jedino je ovdje mogla pronaći literaturu na Brajevom pismu ili u MP3 formatu.

Zatvaranje biblioteke vidi kao dodatnu marginalizaciju slijepih i slabovidnih u BH društvu.

‘Sramotan čin’

Za osnivača prvog balkanskog portala za slijepa i slabovidna lica zatvaranje biblioteke nije gubitak samo za njene korisnike.

“Ovo je zaista jedan sramotan čin od strane vladajućih struktura. Ova je biblioteka preživjela ratna stradanja… Zaista je sramotno da se zatvori jedna ovakva institucija”, kaže Amir Mujezin, osnivač portala za slijepe i slabovidne.

Knjige u audio formatima

Ovdje slijepa i slabovidna lica mogu pronaći i knjige u audio formatima. Iščitavaju ih glumci, volonteri, prijatelji biblioteke. Korisnici kao i uposleni u ovoj instituciji su im beskrajno zahvalni, no svi oni smatraju da je ovim licima Brajevo pismo osnova od koje sve počinje.

Usluge biblioteka koja je otvorena 1978. godine koriste slijepa i slabovidna lica i iz susjednih zemalja. Jedino se u njoj mogu štampati knjige na Brajevom pismu u BiH, izvještava Al Jazeerina Arduana Kurić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Brajevo pismo je za veliki broj ljudi ključno za pismenost, obrazovanje, a 4. januar je proglašen Svjetskim danom Brajevog pisma, odnosno njegovih šest malih, a čarobnih tačaka.

04 Jan 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO