Domovinski rat Hrvatsku koštao 10,5 milijardi eura

Tenkovi korišteni u ratu izloženi na izložbi 'Sjećanje na rat u Hrvatskoj 1991-1995' u Zagrebu 2001. godine (EPA)
Tenkovi korišteni u ratu izloženi na izložbi 'Sjećanje na rat u Hrvatskoj 1991-1995' u Zagrebu 2001. godine (EPA)

Pet godina rata 90-ih je Hrvatsku koštalo 10,47 milijardi njemačkih maraka (oko 10,5 milijardi eura), dok se ni 16 godina po okončanju rata ne zna šta je s još najmanje jednom milijardom maraka, objavio je direktor Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Dražen Rajković.

Rajković je ove podatke iznio u svom magistarskom radu, koji je objavio hrvatski tjednik Nacional, uz napomenu da je to prvi naučni rad o temi troškova rata od 1990. do 1995. godine tokom raspada bivše SFRJ te da ruši niz uvriježenih vjerovanja o “cijeni” rata.

Svota od 10,47 milijardi tadašnjih njemačkih maraka je suma direktnih troškova koje je Rajković našao u podacima Ministarstva obrane, kao i troškova plata, uvoza i proizvodnje oružja, uvoza municije i troškova izbjeglica, prenosi Tanjug.

Svota od 10,47 milijardi tadašnjih njemačkih maraka je suma direktnih troškova koje je Rajković našao u podacima Ministarstva obrane.

U svom radu, koji bi naredne godine trebao biti objavljen kao knjiga, Rajković tvrdi da cilj rata nije bila brza i jeftina pobjeda, već socijalni prevrat i stvaranje društvenog sloja koji je vlastima trebao omogućiti dugogodišnju vladavinu.

Teške posljedice

“Režim [prvog hrvatskog predsjednika] Franje Tuđmana je namjerno netransparentno trošio i prikupljao novac, jer su na raspolaganju imali i bolje i modernije modele prikupljanja novca”, piše Rajković, ističući da do sada nijedna vlada nije jasno i tačno izvijestila javnost o finansiranju rata i načinu trošenja para.


Franjo Tuđman [AFP – Arhiv]

Tadašnji režim u Hrvatskoj odlučio je rat finansirati donacijama, uvozom oružja, koji je samo bio paravan za privatno bogaćenje, hiperinflacijom, finansijskim inženjeringom i netransparentnom prodajom imovine, umjesto da su prodavali obveznice građanima, investirali u ratnu proizvodnju, uveli porez na ekstraprofit i uveli umjerenu inflaciju, navodi Rajković.

Posljedice su bile da su se pojedinci obogatili na konvertiranju dinara u devize, paradržavni šverc nafte nije bio oporezovan, društveni i vojni stanovi su rasprodani, a građani su čak uplatili 770 miliona maraka u lance sreće, koji su propali i za koje niko nikad nije odgovarao…

Da je takav način funkcioniranja države u 90-im nanio štetu i sadašnjoj vladi pokazuje činjenica da mora plaćati godišnje 1,06 milijardi eura za povlaštene, uglavnom veteranske penzije.

Zbog prijevremenih penzioniranja u privatizaciji u ratnim godinama, ukupan trošak mirovinskog sistema iznosi 4,78 milijardi eura, pa se Hrvatska svake godine za njega zaduži 2,2 milijarde eura, naveo je Rajković, a prenosi Nacional.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO