Potpisan Ugovor CG i Jevrejske zajednice

Ugovor "potvrđuje opredjeljenje Crne Gore da se izgrađuje kao multikonfesionalna zajednica." (predsjednik.gov.me)

Crnogorski premijer Igor Lukšić i predsjednik Jevrejske zajednice Jaša Alfandari potpisali su u utorak u Podgorici Ugovor o uređenju odnosa od zajedničkog interesa Vlade i Jevrejske zajednice u Crnoj Gori.

Crna Gora jedna od rijetkih evropskih država u kojoj u Drugom svjetskom ratu nije došlo do holokausta.

Ugovorom je obuhvaćen položaj Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, odnosno tim dokumentom se otvara put za reguliranje imovinskih i pitanja iz oblasti obrazovanja.

Lukšić je novinarima, nakon potpisivanja ugovora, kazao da će sporazum sa Jevrejskom zajednicom dodatno osnažiti odnose Crne Gore i Izraela.

Evropski standardi

Ovim ugovorom se, na jedan moderan način, u skladu sa evropskim standardima, regulira odnos vlade Crne Gore sa Jevrejskom zajednicom, naveo je on.


Do dogovora došlo u rekordnom vremenu [predsjednik.gov.me]

Lukšić je istakao da ugovor potvrđuje opredjeljenje Crne Gore da se izgrađuje kao multikonfesionalna zajednica.

Alfandari je izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora prepoznala interes da regulira položaj jevrejske zajednice.

On se zahvalio vladi Crne Gore na jednom takvom činu, podsjećajući i da je Crna Gora jedna od rijetkih evropskih država u kojoj u Drugom svjetskom ratu nije došlo do holokausta.

Alfandari je izrazio zahvalnost Lukšiću jer je u rekordnom vremenu došlo do dogovora, samo četiri mjeseca nakon razgovora sa vrhovnim rabinom Izraela Yonom Metcgerom.

Crnogorski premijer je u ponedjeljak potpisao sa reisom Rifatom ef. Fejzićem ugovor o uređenju odnosa između Vlade i Islamske zajednice u Crnoj Gori, a u junu prošle godine potpisao u Vatikanu temeljni ugovor Crne Gore i Svete stolice, kojim se regulira odnos te zemlje sa Katoličkom crkvom.

Taj ugovor je, kako je tada saopćeno, predstavljao kontinuitet odnosa Crne Gore sa Svetom stolicom, s obzirom na konkordat koji je 1886. Godine potpisala knjaževina Crne Gore sa Vatikanom, a kojim je reguliran status Rimokatoličke crkve u Crnoj Gori.

Konkordat je prvi akt te vrste koji je prihvatila jedna većinski pravoslavna zemlja.

Dijalog o SPC i CPC

Upitan kada će Vlada Crne Gore potpisati ugovor i sa Pravoslavnom crkvom, Lukšić je ranije kazao da za to treba malo vremena, jer je situacija kompliciranija nego kada su u pitanju druge vjerske zajednice.

Lukšić je poručio da je Vlada Crne Gore spremna da dijalog o tom pitanju, ali prethodno treba precizno definirati principe na kojima će se dijalog odvijati.

Izvor: Agencije