U Hrvatskoj startala referendumska kampanja za EU

Ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić objavila je zvanični početak referendumske kampanje za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

U naredne dvije i po sedmice, koliko je preostalo do održavanja referenduma, građane će pokušati što više informirati.

U planu je kreiranje spotova, brošura, rasprava na internetu, okruglih stolova, a sve to koštat će 640.000 eura.

Spotovi u kojima se pojavljuju predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović te ministrica Vesna Pusić, a pred kamerama će se nači još četvero ministara, ali i bivša premijerka Jadranka Kosor.

Pošto je do dana odluke, 22. januara, malo vremena, a poruka i informacija mnogo, one su sažete na stranicama Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

“Čista informacija o tome što je ispregovarano u svakom od 35 poglavlja, dakle bez dodatnog teksta, bez dodatnih obrazloženja. Svrha: kratkoća, jasnoća, razumljivost, probavljivost”, kazala je Vesna Pusić.

Internet će u referendumskoj kampanji biti glavni medij, ali nisu zanemarena ni tradicionalna sredstva komunikacije.

Molba DIP-a

Postavlja se pitanje šta će biti ako građani na referendumsko pitanje odgovore NE Evropi.

“Alternativa je da nismo članica EU, da ostanemo tu gdje jesmo, da onaj novac nemamo na raspolaganju, ali reforme provoditi moramo i svaka odgovorna vlada će ih provoditi, i da vidimo kakva nas budućnost čeka što se tiče odluke europske strane”, kaže ministrica.

Novinarka Al Jazeere iz Zagreba Martina Kiseljak javlja kako je MVPEI Hrvatske krenulo u široku kampanju.

“Ova brošura ‘Sve što ste htjeli znati o EU’ uskoro izlazi iz tiska u čak dva milijuna i 150.000 primjeraka. Svako kućanstvo dobit će je na kućnu adresu”, kazala je.

I u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) sve je spremno za održavanje referenduma, no ono će imati manje posla no za izbore.

“Jedino što ćemo zamoliti da se na samom biračkom mjestu i okolici od 50 metara ne provodi nikakva kampanja, kako bi građani mogli zaista u miru obaviti svoju dužnost i obavezu”, izjavila je Zdravka Ćufar Šarić, potpredsjednica DIP-a.

Izvor: Al Jazeera