Srbijanska nafta iz uljnih škriljaca

Srbija bi do 2016. godine mogla proizvoditi naftu iz uljnih škriljaca.

U ovoj državi postoji oko pet milijardi tona uljnih škriljaca, a čak oko dvije milijarde tona na tri ležišta aleksinačkog basena.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić najavio je da će tender za savjetnika za izbor strateškog partnera za eksploataciju na teritoriji Aleksinca biti raspisan tokom januara, dok se izbor stranog investitora najavljuje u narednim mjesecima.

Kako je saopćeno, već je zainteresirano nekoliko stranih kompanija, od kojih je jedna napravila računicu da bi profit mogao biti i do 140 milijardi eura.

U Aleksincu su u toku geološka ispitivanja i istraživanjaa da li je ta ruda energetski adut Srbije.

Grube procjene rezervi uljnih škriljaca u Srbiji povremeno su se radile od prije Drugog svjetskog rata.

Do proizvodnje nafte nikada nije došlo zbog neisplativosti posla.

Novinarka Al Jazeere Ivana Momčilović javlja kako na osnovu dosadašnjih istraživanja, ali i procjena zainteresiranih stranih kompanija, vlasti u Srbiji pretpostavljaju da bi za nekoliko decenija ekploatacije mogle zaraditi oko 45 milijardi eura od prodaje nafte, a ako bi prerađivali u derivate, i između 90 i 140 milijardi eura.

Pored dvije estonske firme, za uljne škriljce je zainteresirano i nekoliko investicionih fondova, kao i Naftna industrija Srbije (NIS).

Izvor: Al Jazeera