Bevanda za jačanje saradnje sa susjedima

Bevanda: Pozitivna vanjskotrgovinska bilanca jasno upućuje da je Hrvatskoj jako bitna BiH (Pixsell)

Mandatar za sastav novoga Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je da će među prioritetima rada biti jačanje saradnje sa susjedima, dodavši da ne očekuje da će se odnosi s Hrvatskom zakomplicirati nakon njenog ulaska u Evropsku uniju (EU).

“Jedan od prioriteta bit će intenzivni kontakti sa susjedima, prije svega s Hrvatskom, s kojom imamo najdužu granicu. Ohrabruje me što je jedna od prvih izjava gospodina [premijera Hrvatske Zorana] Milanovića bila da će jedan od prioriteta biti suradnja s Bosnom i Hercegovinom”, rekao je on u utorak za medije u Mostaru.

Dodao je da ne očekuje da će se odnosi dviju zemalja otežati nakon uspostava šengenskog režima granica, prenosi Hina.

“I Hrvatskoj je jako stalo do dobrih odnosa s Bosnom i Hercegovinom. Gledajući čisto interesno, Bosna i Hercegovina je najveće tržište Hrvatske, i obrnuto. Pozitivna vanjskotrgovinska bilanca jasno upućuje da je Hrvatskoj jako bitna Bosna i Hercegovina”, pojasnio je mandatar, koji tokom januara očekuje potvrdu u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Ovo je moja država i ovdje se trebamo izboriti da budemo ravnopravni.

On je odbacio kao neutemeljene strahove dijela političkih predstavnika Bošnjaka da bi veća uloga Hrvatske i Srbije mogla biti štetna za Bošnjake.

“To je rezultat medijskih manipulacija, ali i neodgovornih političkih izjava. Meni nije od pomoći to što ja imam dvojno državljanstvo i što mogu otići u Hrvatsku. Ovo je moja država i ovdje se trebamo izboriti da budemo ravnopravni”, kazao je Bevanda.

Podržao je Milanovićevu inicijativu za izgradnjom dijela jadransko-jonskog koridora kroz Bosnu i Hercegovinu do Dubrovnika.

Prema njegovim riječima, o trasi budućega koridora trebaju se dogovoriti Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Crna Gora.

Izvor: Agencije