Autoput za Dubrovnik preko teritorije BiH

Moguća bh. trasa do Dubrovnika naišla je na plodno tlo u Bosni i Hercegovini (Pixsell)

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da se razmatraju mogućnosti za izgradnju autoputa do Dubrovnika preko Bosne i Hercegovine i najavio intenziviranje razgovora s predstavnicima vlade Bosne i Hercegovine oko trase budućeg koridora.

Autoput bi išao dubrovačkim zaleđem kroz Hercegovinu, u Bosni i Hercegovini nemaju ništa protiv takve ideje, ali još je nejasno kako će se finansirati radovi, prenosi Hrvatska televizija (HTV).

Milanović je izrazio nadu da bi se do polovine iduće godine moglo pristupiti pripremi projektne dokumentacije.

S kolegama iz Bosne i Hercegovine razgovarat ćemo, prije svega, o prometnom koridoru od sjevernog prema južnom dijelu Dubrovačke županije, kazao je premijer.

Do polovine iduće godine moglo bi se pristupiti pripremi projektne dokumentacije.

On je naveo da je od interesa da se poveže Dubrovnik sa sjevernim dijelom županije i ostatkom Hrvatske, prenosi Srna.

Moguća bh. trasa do Dubrovnika naišla je na plodno tlo u Bosni i Hercegovini, a mandatar za predsedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda se nada skorom susretu s Milanovićem.

Dionica od 30 kilometara

Mislim da je interes Hrvatske i Bosne i hercegovine u ovom slučaju isti – susjedne smo države, povezane dugom granicom i tržišno smo potrebni jedni drugima, izjavio je Bevanda za HTV.


Najbrža veza do Dubrovnika [Pixsell]

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić je kazao kako se radi o kratkoj dionici od oko 30 kilometara, koja od Ploča ide na Opuzen, zaobiazi Neum i ulazi u Dubrovačko primorje.

Prema njegovim riječima, takav je izdvojeni koridor već ucrtan u županijske planove i mogao bi biti gotov već za tri godine.

Za ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske Zlatka Komadinu najvažnije je pitanje kako bi se nova trasa finansirala.

On smatra kako nije dobro da autoput finansiraju samo hrvatski poreski obveznici, kao i da mora povezati dvije-tri države i služiti kao most.

Profesor Ivan Dadić sa Prometnog fakulteta u Zagrebu ideju smatra dobrom, jer Hrvatska i Bosna i Hercegovina bez saradnje ne mogu riješiti saobraćajnu infrastrukturu.

Mislim da bi to trebala financirati Bosna i hercegovina, i to uz pomoć Europske unije (EU), rekao je Dadić i dodao kako to za Bosnu i Hercegovinu ne bi trebao biti problem, jer je riječ o kratkoj dionici.

Izvor: Agencije