U Srbiji napadnuti navijači iz Hrvatske i BiH

Hrvatski navijači na utakmici protiv Francuske u Novom Sadu (Tanjug)
Hrvatski navijači na utakmici protiv Francuske u Novom Sadu (Tanjug)

Rukometni navijači iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine bili su u utorak navečer, poslije utakmice Hrvatske i Francuske, izloženi seriji ozbiljnih i organiziranih napada u Novome Sadu i u Rumi, u kojoj je jedan hrvatski navijač uboden nožem, javljaju u srijedu vojvođanski mediji.

Najteži incident se dogodio u Rumi, prenosi Radio-televizija Vojvodine, gdje je na jednoj benzinskoj pumpi hrvatski navijač uboden nožem pa je prevezen u novosadsku bolnicu. A kombi hrvatskih državljana na toj je stanici zapaljen.

Nešto ranije, u predgrađu Novoga Sada napadnuta je kolona automobila hrvatskih navijača koje je pedesetak maskiranih mladića gađalo kamenjem, a jedan od njih koristio je sjekiru. Među napadnutim hrvatskim državljanima bilo je ozlijeđenih, a N.J. iz Zagreba je bio hospitaliziran u Kliničkom centru Vojvodine.

Organiziran napad

Prema vojvođanskim medijima, napad je bio vrlo dobro organiziran. Jedno vozilo je naglo zakočilo ispred kolone od šest, sedam automobila s hrvatskim tablicama, i onda je uslijedio napad pedesetak mladića.

Navijače iz Bosne i Hercegovine, koji su se nalazili u kafiću pored sportske dvorane, palicama je napala skupina maskiranih navijača. 

Glasnogovornica novosadske policije Mileva Tomić rekla je agenciji Beta da je oko 15 vozila oštećeno na više različitih lokacija u Novom Sadu, a da se konačan broj još ne zna, prenosi Hina. 

Istodobno, navijače iz Bosne i Hercegovine, koji su se nalazili u kafiću pored sportske dvorane, palicama je napala skupina maskiranih navijača. Nakon što su se vratili iz policijske stanice gdje su davali iskaz, Hrvate iz BiH dočekalo je novo iznenađenje – na parkiralištu im je razbijen automobil. Mediji javljaju da oni nisu bili jedini kojima je oštećen auto.

Srbijanski portali izvještavaju i o tuči prije utakmice u Ulici Laze Telečkog u Novome Sadu, te o nekoliko razbijenih automobila s hrvatskim tablicama.

Rasprava na forumima

Telegraf.rs piše da je sudeći po raspravama na navijačkim forumima, povod za incident bilo ponašanje hrvatske publike, koja je tokom utakmice s Francuzima u nekoliko navrata skandirala “Vukovar, Vukovar” i “Mi, Hrvati”, nakon čega je preko interneta dogovorena, a “nedaleko kod Veternika i provedena odmazda srpskih navijača”, prenosi Hina.

Prvi napad na hrvatske navijače koji bodre hrvatsku rukometnu reprezentaciju u Novom Sadu na evropskom rukometnom prvenstvu dogodio se u nedjelju kada je lakše ozlijeđeno dvoje hrvatskih državljana.

Direktor srbijanske policije Milorad Veljović uputio je u utorak navečer izvinjenje navijačima hrvatske rukometne reprezentacije koji su napadnuti u Novom Sadu i Rumi i rekao da će im ubuduće policija biti na raspolaganju “danonoćno”.


Milorad Veljović: Privedeno šest lica

“U Novom Sadu je privedeno šest osoba, a rad na identifikaciji ostalih je u toku”, rekao je za Tanjug direktor policije Srbije Milorad Veljović, dodajući da su u istragu uključeni i pripadnici hrvatske policije, koji u Srbiji borave tokom EP-a.

Prvi napad na hrvatske navijače koji bodre hrvatsku rukometnu reprezentaciju u Novom Sadu na evropskom rukometnom prvenstvu dogodio se u nedjelju kada je lakše ozlijeđeno dvoje hrvatskih državljana.

Reprezentacija Hrvatske sinoć je u Novom Sadu pobijedila u utorak navečer selekciju Francuske sa 29:22 i izborila plasman u polufinale EP-a, koje se u Srbiji održava od 15. do 29. januara.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO