Suđenje Radimiru Čačiću u Mađarskoj

U Mađarskoj je nastavljeno suđenje Radimiru Čačiću, novom potpredsjedniku hrvatske vlade, zbog saobraćajne nesreće koju je skrivio u januaru 2010. godine, a u kojoj su poginule dvije osobe.

Drugo ročište trajalo je gotovo sedam sati, ali ni nakon opsežnih iskaza svjedoka, okolnosti nesreće nisu jasne zbog brojnih nedorečenosti u izvještajima policije i saobraćajnih eksperata.

„Radimir Čačić na optuženičku klupu sjeo je drugi put, ali prvi put kao novi potpredsjednik hrvatske vlade“, rekao je novinar Al Jazeere Ivan Čorkalo, koji izvještava iz Kaposvara, mađarskog grada u kojem se odvija suđenje.

Uzroci nesreće

Potvrdu o novoj funkciji zatražila je i sutkinja, a na ročištu je ispitano devet svjedoka. Iako nijedan nije potvrdio Čačićevu odbranu da je do nesreće došlo zbog loše vidljivosti i da auto u koje je udario nije imala upaljena svjetla, potpredsjednik hrvatske vlade zadovoljan je onime što je čuo.

“Sve što sam ja rekao ikada dosad, sve je danas potvrđeno. Uvjeti na cesti su bili dobri, povremeno se javljala sumaglica, međutim ušao sam iznenada u jedan gušći oblak magle, moje svjedočenje o tome potvrdila je i gospođa Hinter u iskazu policiji neposredno nakon nesreće”, rekao je Čačić.

Međutim, porodicama poginulih ne sviđa se smjer u kojem se suđenje odvija, ali ni dinamika.

“Od nesreće su prošle dvije godine i sasvim je normalno da se svjedoci ne sjećaju najbolje svih detalja s mjesta nesreće “, navela je Katrin Liptak, supruga i kći poginulih.

Nastavak suđenja

Okolnosti nesreće pokušali su rasvijetliti saobraćajni eksperti. Čačić tvrdi da je vozio 110 kilometara na sat i da je do sudara došlo zbog loše vidljivosti, a tužilaštvo da je vozio najmanje 135. Jedan vještak brzinu nije htio procjenjivati, dok za drugog nema sumnje da je Čačić vozio prebrzo. 

„Tako su barem shvatili novinari prisutni u sudnici. Čačić, koji koristi usluge dva prevoditelja, dobio je drukčije tumačenje“, rekao je naš reporter.

„Niste dobro shvatili. Danas je nadvještak vrlo jasan bio da sam vozio do 135 i da pod A ni u kojem slučaju nisam vozio iznad dozvoljene brzine i B da sam vozio u skladu s uvjetima na cesti. Drugi vještak je na kraju to potvrdio“, zaključio je potpredsjednik hrvatske vlade.

Čačić je u slučaju bezuslovne osuđujuće presude, najavio povlačenje iz politike, a kako kaže, i dalje stoji iza te svoje izjave.

Ukoliko bude proglašen krivim, prijeti mu od jedne do pet godina zatvora. Međutim, mnogi pravni stručnjaci u Hrvatskoj smatraju da će zbog niza olakotnih okolnosti kao i nove političke funkcije biti uslovno osuđen.

Pred sudom je težak posao, a suđenje se nastavlja 17. aprila kada bi mogla biti donesena i presuda.

Izvor: Al Jazeera  


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO