Privedene tri osobe u Gornjoj Maoči

U akciji učestvuje oko 150 pripadnika više policijskih agencija (Srna)
U akciji učestvuje oko 150 pripadnika više policijskih agencija (Srna)

U velikoj policijskoj akciji u Gornjoj Maoči kod Brčkog u srijedu ujutro privedene su tri osobe u okviru istrage o nedavnom napadu na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Pripadnici Agencije za istragu i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine priveli su Nusreta Imamovića, njegovog brata Eldina i Jasmina Mustajbašića.

Njih će ispitati Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a kako je Al Jazeeri rečeno u ovoj insituciji, neće tražiti određivanje pritvora.

Nakon ispitivanja, trojica privedenih bi trebala biti puštena.

Tokom akcije oduzeta je i određena količina predmeta.

Dokazni materijal

Pripadnici SIPA-e su u Gornjoj Maoči pretresli pet lokacija po nalogu Tužilaštva BiH.


Mevlid Jašarević

“Cilj akcije policijskih službenika SIPA-e bio je pronalazak dokaznog materijala koji se može dovesti u vezu s navedenim napadom na Američku ambasadu, a eventualno pronađeni dokazni materijal, nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, bit će predat Tužilaštvu Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz SIPA-e.

Pretres sela Gornja Maoča počeo je u srijedu oko 7 sati, a u njemu je učestvovalo oko 150 pripadnika više policijskih agencija.

Akcija se, kako je potvrđeno u Tužilaštvu, provodi u okviru istrage u slučaju protiv Mevlida Jašarevića iz Novog Pazara, koji je pucao iz automatske puške “kalašnjikov” na Ambasadu SAD-a 28. oktobra prošle godine u Sarajevu.

Policija je utvrdila da je Jašarević u oružanu akciju krenuo iz Gornje Maoče, a u tom napadu ranjen je jedan policajac.

Jašarević je poslije toga pogođen snajperskim hicem i uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Saslušanje Mevlida Jašarevića, aktera napada na Američku ambasadu u Sarajevu, održano je danas pred Tužilaštvom BiH u trosatnom trajanju, potvrdio je Feni Jašarevićev advokat Senad Dupovac. On je kazao da je Tužilaštvo BiH tokom saslušanja najviše zanimala puška sa snajperom koja se pojavljuje na video-snimku oporuke, odnosno testamenta, a koja nije nađena kod Jašarevića prilikom […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO