Potvrđen genocid: Vukoviću 31 godina zatvora

Vuković je osuđen na 31 godinu zatvora zbog učestvovanja u pogubljenju više od 1000 zarobljenih muškaraca (Reuters)
Vuković je osuđen na 31 godinu zatvora zbog učestvovanja u pogubljenju više od 1000 zarobljenih muškaraca (Reuters)

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Radomira Vukovića na 31 godinu zatvora zbog pomaganja u činjenju genocida u Srebernici u julu 1995. godine, dok je istom presudom Zoran Tomić oslobođen optužbi. 

Pravosnažnom presudom Državnog suda, Vuković je proglašen krivim zato što je učestvovao u pogubljenju više od 1.000 zarobljenih muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici (opština Bratunac). Tomić je istom presudom oslobođen zbog nedostatka “čvrstih dokaza”, javlja Birn Justice Report.

Vukoviću je Apelaciono vijeće produžilo pritvor, dok je Tomić pušten na slobodu.

Prvostepenom presudom Suda BiH iz aprila 2010. godine, Vuković i Tomić osuđeni su na po 31 godinu zatvora zbog učešća u ubistvu oko 1.000 zarobljenih muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici 13. jula 1995. godine.

Prema prvostepenoj presudi, Vuković i Tomić, bivši pripadnici Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) iz Šekovića, osuđeni su za pomaganje genocida u Srebrenici u julu 1995. godine.

Uvažavajući žalbe Tužilaštva BiH i Odbrana optuženih, Apelaciono vijeće je u junu 2011. ukinulo prvostepenu presudu i naložilo održavanje obnovljenog suđenja koje je počelo u septembru prošle godine.

Na drugostepenu presudu Suda BiH ne postoji mogućnost žalbe.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO