Kacin: Srbija se treba probuditi

Izvjestitelj Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin tvrdi da je ovoj zemlji status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji „nadohvat ruke“, ali Srbija je ta koja mora odlučiti da sprovede dogovore postignute u dijalogu s Kosovom.

Nakon što je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (VE)  usvojila rezoluciju o poštivanju dužnosti i obaveza Srbije, Kacin je rekao za Al Jazeeru da se političari u Srbiji još pitaju šta će im kandidatura za ulazak u EU donijeti u izbornoj kampanji.

„Izbori su skoro, dok je status nadohvat ruke. Mislim da je veoma važno da se dočepaju tog statusa jer bi Srbija s bilo kakvom vladom krenula dalje prema datumu i prema otvaranju pregovora sa Evropskom komisijom“, kazao je Kacin.

„ Ja sam za to da se ipak Srbija probudi i da se probudi sada“.

Brojni amandmani

Na rezoluciju Parlamentarne skupštine VE  je bio uložen veliki broj amandmana kojima se tražilo da vlasti Srbije identificiraju i privedu pravdi ljude koji su pomagali u skrivanju ratnih zločinaca.

Kurti traži intervenciju suda

Kosovski pokret Samoopredjeljenje će se obratiti Ustavnom sudu Kosova kako bi pokušali spriječiti ulazak srbijanske robe i automobila na Kosovo, kazao je za Al Jazeeru lider pokreta Aljbin Kurti.

Kurti je dodao da njegov pokret za sada neće organizirati nove blokade prijelaza sa Srbijom.

Samoopredjeljenje već sedmicama optužuje vlast u Prištini da se dodvorava Beogradu, i da zato ne želi primijeniti puni ekonomski reciprocitet.

Samoopredjeljenje je 14. i 22. januara organiziralo proteste na prijelazima Merdare i Bela zemlja. Na prvom protestu je bilo sukoba s policijom, uhapšenih i povrijeđenih.

„Obratićemo se Ustavnom sudu, ali ćemo u isto vreme u bližoj budućnosti imati različite akcije i aktivnosti kako bismo blokirali ulaz i upad Srbije na Kosovo koji su vrlo destruktivni za našu novu državu. Podaci pokazuju da je uvoz robe iz Srbije opao u proteklim danima. To je zahvaljujući našim protestima koji su bili i mirni i korisni za narod na Kosovu. Mi smatramo da smo branili našu republiku“, kazao je Kurti.
 

Zatraženo je i da Srbija poštuje puni teritorijalni integritet i suverenitet BiH i Kosova prije svoje eventualne euro-atlantske integracije, ali ovaj amandman je odbijen.

Kacin je rekao da je implementacija „čudesna riječ koja otvara vrata do statusa“ kandidata za ulazak u EU.

„Ono što je dogovoreno s Prištinom se mora ostvariti u praksu“, kazao je on. „Srbija treba da pojača poverenje u svoju posvećenost i svoju predanost“.

Osvrćući se na spor Beograda i Prištine oko regionalnog predstavljanja Kosova, Kacin je ukazao na spor oko imena Makedonije i Grčke koji je već godinama prepreka na putu Makedonije ka EU.

Reporterka Al Jazeere Dalija Hasanbegović izvijestila je iz Strazbura da je Parlamentarna skupština VE pohvalila Srbiju za ulogu koju je ova zemlja odigrala u stabilizaciji regiona, saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i usvajanje impresivnog broja zakona.

„Srbiji se ostavlja da radi na nezavisnom pravosudnom sistemu, na zaštiti i promociji nezavisnih medija, borbi protiv korupcije i zaštiti prava manjina“, kazala je Hasanbegović.

Stefanović insistira na Rezoluciji 1244

Ranije u srijedu, šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović kazao je u Beogradu posredniku Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robertu Cooperu da regionalno predstavljanje Kosova mora biti u skladu s Rezolucijom 1244 Ujedinjenih naroda.

Rješavanje problema predstavljanje Kosova na međunarodnim skupovima je jedan od ključnih uvjeta da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU.

Stefanović je Cooperu iznio nekoliko prijedloga modela za regionalno predstavljanje Kosova.

Kako je iz Beograda izvijestio reporter Al Jazeere Nebojša Grabež, nije rečeno o kakvim modelima je riječ, ali je u saopćenju iz Stefanovićevog ureda saopćeno da su prijedlozi u skladu s Rezolucijom 1244.

„U Vladi kažu da se sprovođenje sporazuma postignutih u dijalogu odvija dobrim tempom i očekuju rešenje problema o regionalnom predstavljanju Prištine“, kazao je Grabež.

Milivoje Mihajlović, direktor kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima, kazao je da očekuje da će dogovor biti postignut.

Protivljenje Prištine

Međutim, šefica kosovskog pregovaračkog tima Edita Tahiri, koja će se u četvrtak sastati sa Cooperom u Prištini,  kazala je da je nastavak dijaloga, predviđen za ovaj mjesec odgođen upravo zbog insistiranja Beograda da regionalno predstavljanje Kosova bude povezano sa Rezolucijom 1244.

“Mi stojimo čvrsto protiv toga, jer je ta rezolucija prevaziđena, pripada istoriji i Srbija nema pravo da traži tako nešto”, rekla je Tahiri, aprenose kosovski mediji.

Dodatni problem za Vladu Srbije, prema nekim procjenama, moglo bi biti  i održavanje referenduma u četiri srpske opštine na sjeveru Kosova o priznavanju kosovskih institucija, 14. i 15. februara. Uprkos zahtjevima Beograda, predstavnici ovih opština ne odustaju od namjere da sprovedu referendum na Dan državnosti Srbije.

Marko Jakšić, potpredsjednik Skupštine zajednica opština na sjeveru Kosova kazao je da bi referendum još jednom trebao pokazati da je „Kosovo deo države Srbije“.

„Valjda i Beograd veruje da je Kosovo i Metohija deo države Srbije. I on sam kaže da to nema veze sa statusom kandidata. Ako je to tako, zašto im onda referendum smeta?”, pitao je Jakšić.

Održavanje referenduma na severu Kosova mogao bi i po mišljenju analitičarke Aleksandre Joksimović, da bude deo problema Srbije na putu do kandidature, međutim, ona ističe da je glavno pitanje reginalno predstavljanje Prištine.

Analitičarka Aleksandra Joksimović iz centra za spoljnu politiku kazala je za Al Jazeeru da je glavno pitanje za Srbiju regionalno predstavljanje Prištine.

Ukoliko ne dođe do približavanja stavova Beograda i Prištine o ovom pitanju, Joksimović je uvjerena da će pitanje kandidature Srbije još jednom biti  odloženo.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Dok šefica prištinskog pregovaračkog tima tvrdi da se Tadićev plan ne može provesti, njen beogradski kolega Borislav Stefanović smatra da međunarodna zajednica pozitivno reagira na plan od četiri tačke za Kosovo.

24 Jan 2012

Podizanjem ruku parlamentarci u Briselu su podržali dvije rezolucije – izvještaj o napretku Kosova i Makedonije na putu u Evropsku porodicu. Ulrike Lunacek, izvjestiteljica za Kosovo, ponosna je na 54 glasa za i 6 protiv, dok je prije godinu i pol njen prvi izvještaj podržalo 45 zastupnika Evropskog parlamenta, a više od duplo ih je […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO