Tahiri: Tadićev plan o Kosovu ‘beskrajna mašta’

Različiti stavovi Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova (Al Jazeera)

Nova runda pregovora između Prištine i Beograda zavisi od približavanja stavova dvije strane o regionalnom predstavljanju Kosova, izjavila je šefica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri.

Tahiri je u intervjuu za Radio Kosovo prijedlog u četiri tačke predsjednika Srbije Borisa Tadića za rješenje problema na sjeveru Kosova nazvala “njegovom beskrajnom maštom” i isključila svaku mogućnost da se sjever Kosova uključuje u političke razgovore.

Također je naglasila da će u regionalnim inicijativama Kosovo biti predstavljeno sa jednom fusnotom koja izražava realnost da je Kosovo priznato od većine zemalja u regionu.

Prema njenom mišljenju, fusnota koja će predstavljati Kosovo na ovim inicijativama, bila bi nešto kao model koji danas ima Makedonija.

Ona je rekla da je predstojeća posjeta posrednika u dijalogu Roberta Coopera Beogradu i Prištini “šatl-diplomatija” s ciljem da sagleda približavanje pozicija.

“Dijalog treba da se nastavi, ali sada ne mogu da kažem kada. Međutim, mogu da kažem da kad se približe stavovi obje strane u vezi sporazumom o regionalnoj saradnji, tada će se desiti i sljedeća runda”, kazala je Tahiri.

Rezolucija 1244

S druge strane, šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović izjavio je da dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine može biti postignut istog trena ako na pločici za predstavljanje u fusnoti bude označeno da je prema Rezoluciji 1244, ističući da bi Srbija, odustajanjem od tog dokumenta, dala signal međunarodnoj zajednici da odustaje od Kosova.

On je istakao da su zahtjevi da Srbija odustane od Rezolucije 1244 uporni i svakodnevni, te dodao da Srbija neće odustati od ove rezolucije.

Stefanović smatra da će Priština, bez međunarodne zajednice, teško promijeniti svoj čvrst stav.

“Oni su protiv bilo kakve upotrebe Rezolucije 1244. Naša strana daje svakodnevno različite ideje, modele i predloge. Priština ništa ne predlaže, već samo odbija svaku mogućnost dogovora i `kosovizuje` svaku našu ponudu. Oni su hrabreni da odbijaju Rezoluciju 1244, jer ih ona simbolički i suštinski podseća da nisu nezavisni”, rekao je Stefanović za izdanje Večernjih novosti u srijedu.

Tadićev plan

Prema njegovim riječima, sagovornici iz međunarodne zajednice pozitivno reagiraju na plan od četiri tačke za Kosovo iza kojeg stoji predsjednik Srbije Boris Tadić.

“To nije razrađen, gotov predlog, već konstruktivna inicijativa za postizanje kompromisa o važne četiri tačke. Predsednik Tadić je i rekao da je moguć čitav dijapazon rešenja, od dvojnog suvereniteta, Južnog Tirola, dve Nemačke, dve Irske. Predlog je koristan i potekao je u pravo vreme”, objasnio je Stefanović.

Izvor: Agencije


Povezane

Beograd i Priština još nisu usaglasili rješenja za regionalno predstavljanje Kosova. Posljednjih dana, i jedna i druga strana iznose svoje prijedloge, šta bi trebalo da piše u fusnoti koja bi pratila ime Kosova.  Kako Al Jazeera saznaje, u srijedu bi u Beograd trebao doći evropski posrednik u dijalogu Robert Cooper, a plan je da u […]

Published On 23 Jan 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO