Ugričić: Ja sam žrtva medijskog linča

Sreten Ugričić, smijenjeni direktor Narodne biblioteke Srbije, tvrdi da je žrtva medijskog linča, a da u toj zemlji vlada neka vrsta vanrednog stanja gdje ne postoji sloboda govora.

U intervjuu za Al Jazeeru, Ugričić je kazao kako mu je ministar kulture Srbije Predrag Marković rekao da će u utorak znati je li dobio i otkaz ugovora o radu, nakon što je u ponedjeljak posjetio ministra i tražio objašnjenje.

Ugričić je smijenjen nakon što je potpisao peticiju podrške crnogorskom književniku Andreju Nikolaidisu, autoru teksta o godišnjici obilježavanja dvadesetogodišnjice Republike Srpske.

Nikolaidis je napisao kako bi bila „poetska pravda“ da je u banjalučkoj dvorani aktiviran eksploziv pronađen na tom mjestu prije proslave.  Kasnije je obrazložio svoj tekst tvrdnjom da je on  “osuda genocida u Bosni na kojem je zasnovana Republika Srpska”.

Povratak u stara vremena

Ugričić je oštro osudio jedan beogradski tabloid, koji je provokativnom naslovnicom sugerirao da on, nakon potpisivanja peticije podrške Nikolaidisu, podržava atentat na predsjednika Srbije.

„To je medijski linč bezočnih razmera, kao i sam način na koji je izvršena smena“, kazao je Ugričić za Al Jazeeru.

On je kazao da je upitan i način na koji je smijenjen na telefonskoj sjednici Vlade Srbije, nakon zahtjeva Socijalističke partije Srbije i njenog lidera Ivice Dačića.

„To je čin slanja poruke najširoj javnosti u Srbiji da mora da se pazi šta se govori, kao neka vrsta neobjavljenog vanrednog stanja“, kazao je Ugričić.

„To me zaista podseća na neka vremena za koja smo mislili da se nikad neće vratiti nakon uspostavljanja demokratskih uslova“, dodao je on.

Izvor: Al Jazeera