Regionalna istraga o ubistvu Ramiza Delalića Ćele

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u utorak će razmatrati Nacrt novog Zakona o unutrašnjim poslovima. Do tada bi Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je predložilo izmjene zakona, trebalo razmotriti sve iznesene primjedbe.

Najviše je onih koji se odnose na političko uplitanje u rad policije. Iznijeli su ih policijski sindikati, međunarodna zajednica, Venecijanska komisija.

No, zanemari li ih federalna vlast, već sutra bi glavnu riječ u Federalnoj upravi policije, umjesto policije, mogla voditi politika.

Politička kontrola

Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije, poručuje da se pritisaka ne plaši, a pozive da podnese ostavku ne prihvata. O istragama Federalne uprave policije ne može govoriti, a ako ga smijene, poručuje:

“Ne radi nikakve istrage Dragan Lukač kao direktor policije, nego Sektor krim-policije i te istrage će biti nastavljene bez obzira na sve pritiske, i one će biti dovedene do kraja. I oni koji su počinili ova kaznena djela, bit će podvrgnuti zakonskoj odgovornosti, bez obzira o kome se radi.“

Određena rješenja u tom nacrtu zadiru u depolitizirani segment gdje se kroz neka rješenja, Federalna uprava policije stavlja pod političku kontrolu, preko pozicije MUP-a, a ministar je politička pozicija”, kazuje Lukač.

“Osobito ovu istragu provodi državno Tužilaštvo, i ako smijene Dragana Lukača, siguran sam da neće smijeniti tužitelje, oni će znati dovesti ovaj predmet do kraja. I sa Draganom, i bez Dragana”, kazao je on.

Prema saznanjima Al Jazeere, Federalna uprava policije u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA), policijama Srbije i Hrvatske i Interpolom, provodi istragu o ubistvu Ramiza Delalića Ćele i organiziranoj kriminalnoj organizaciji u čije su aktivnosti bili upleteni i neki političari.

Šta ako se procijeni da policijska agencija ne radi svoj posao kako treba? Da li neko treba odgovarati ili ćemo nastaviti s praksom u kojoj i kad se ne radi posao kako treba, odgovornosti s bilo čije strane nema”, ističe Damir Hadžić,  potpredsjednik SDP-a.

O detaljima ili imenima Lukač ne želi govoriti. No, siguran je da je i ovo jedan od razloga zbog kojeg SDP-ov federalni ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš insistira na usvajanju novog Zakona o policiji.

O tome je obavijestio i predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

“Određena rješenja u tom nacrtu zadiru u depolitizirani segment gdje se kroz neka rješenja, Federalna uprava policije stavlja pod političku kontrolu, preko pozicije MUP-a, a ministar je politička pozicija”, kazuje Lukač.

Njega je na poziciju direktora FUP-a imenovala krajem 2010. godine nestranačka Nezavisna komisija, a potvrdila Vlada Federacije.

Njegovo razrješenje sada podrazumijeva istu proceduru.

Svaki direktor Policije koji ne bude postupao u skladu s očekivanjima SDP-a, ili jedne političke partije, može to sutra biti i SDA, bit će smijenjen, doživjet će sudbinu, evo Lukača”, kazuje potpredsjednik SDA Šemsudin Mehmedović.

U slučaju da SDP-ov prijedlog zakona bude usvojen u predloženom obliku, konačnu odluku o imenovanju i razrješenju donosit će ministar i Vlada.

 I operativna nadležnost bit će u rukama ministra. Na sve je to ukazala i Venecijanska komisija.

Policajci uglavnom ne podržavaju prijedloge izmjena zakona o policiji. Posao policije je, kažu, da štiti građane, a ne da račune o istragama podnose političkim partijama na vlasti, javila je reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

No politika ima svoje procjene. U SDP-u tvrde da je policija godinama radila loše i da treba suštinske promjene.

“U konačnici, trebamo nezavisnu, profesionalnu policiju, ali i ministre sposobne da rade. To je balans. Pratit ćemo rezultate i nećemo se miješati u donošenje zakona koji se ne tiču eksplicitno EU”, naglašava šef delegacije EU u BiH Peter Sorensen.

“Šta ako se procijeni da policijska agencija ne radi svoj posao kako treba? Da li neko treba odgovarati ili ćemo nastaviti s praksom u kojoj i kad se ne radi posao kako treba, odgovornosti s bilo čije strane nema”, ističe Damir Hadžić,  potpredsjednik SDP-a.

Za Stranku demokratske akcije, SDP-ovog koalicijskog partnera u Federaciji, novi nacrt zakona je neprihvatljiv.

“Svaki direktor Policije koji ne bude postupao u skladu s očekivanjima SDP-a, ili jedne političke partije, može to sutra biti i SDA, bit će smijenjen, doživjet će sudbinu, evo Lukača”, kazuje potpredsjednik SDA Šemsudin Mehmedović .

Potrošene godine i novac

Međunarodna zajednica od federalne vlade zahtjeva da preispita prijedlog. Političko neuplitanje u rad policije, operativna i finansijska samostalnost principi su od kojih se ne smije odstupiti.

“U konačnici, trebamo nezavisnu, profesionalnu policiju, ali i ministre sposobne da rade. To je balans. Pratit ćemo rezultat i nećemo se miješati u donošenje zakona koji se ne tiču eksplicitno EU”, naglašava šef delegacije EU u BiH Peter Sorensen.

Izvor: Al Jazeera