Optužnica protiv pripadnika HVO-a zbog zločina

Jukića optužnica tereti za odvođenje Bošnjaka kojima se potom gubi svaki trag (Tužilaštvo BiH)

Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je u ponedjeljak optužnicu protiv bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane Željka Jukića zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima i vojnicima na području Prozora/Rame, u sjevernom dijelu Hercegovine, javlja Hina.

Jukić se tereti da je od jula do kraja septembra 1993. godine, kao pripadnik HVO brigade Rama, vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, te učestvovao u ubistvima, prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima.

Ubio 73-godišnjeg starca

Željko Jukić uhapšen je drugog novembra prošle godine na osnovu međunarodne potjernice i otada je u zatvoru.  Hapšenje je izvršeno na graničnom prijelazu Ivanica između BiH i Hrvatske prilikom kontrole automobila hrvatskih registarskih tablica, kojim je upravljao Jukić, javlja Srna.

Precizira se da je početkom avgusta 1993. godine zajedno s optuženim Vinkom Papkom i još jednim pripadnikom HVO-a došao u prostorije srednjoškolskog centra u Prozoru, gdje je sudjelovao u odvođenju petorice ljudi koji su bili nezakonito zatvoreni u tom logoru i odveo ih na odlagalište „Duška kosa“, otkuda im se gubi svaki trag.

Prema optužnici, Jukić je sredinom jula 1993. godine, zajedno sa optuženim Vinkom Papak i drugim pripadnicima HVO-a, sudjelovao u pratnji transporta više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su iz zatvora lociranih na području Prozora transportirani u logor Dretelj kod Čapljine, gdje su bili izloženi nečovječnom postupanju, fizičkom i psihičkom maltretiranju. 

On je, prema optužnici, s drugim pripadnicima HVO-a sudjelovao i u odvođenju druge veće skupine Bošnjaka kojima se također izgubio svaki trag, a samo jedna žrtva uspjela je preživjeti odvođenje i strijeljanje.

Optuženoga se tereti i da je početkom jula sudjelovao u napadu na bošnjačke civile u selu Duge kada je ubio jednog sedamdesetrogodišnjeg starca, kojeg je zatekao ispred njegove porodične kuće.

Premlaćivanja i ponižavanja

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Jukić 28. avgusta 1993. godine, zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a sudjelovao u organiziranom prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva sa područja općine Prozor.

On je u selu Lapsunj prisiljavao civile bošnjačke nacionalnosti da napuste svoje domove i uđu u prethodno pristigle kamione kojima su transportirani na područje pod kontrolom Armije BiH, te sudjelovao u prisilnom nestanku Kerima Terzića, čije tijelo do danas nije pronađeno. 

Istoga dana, u mjestu Ustirama sudjelovao je u premlaćivanju više muškaraca bošnjačke nacionalnosti, a jednog od njih je vezao konopcem oko vrata, tretirajući ga na izrazito ponižavajući način, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo je saopćilo da je optužnica proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Izvor: Agencije