OHR podržava Sud i Tužilaštvo BiH

Trajno opredjeljenje OHR-a je da pravosudnim institucijama mora biti dopušteno da nezavisno djeluju

Naše trajno opredjeljenje je da pravosudnim institucijama mora biti dopušteno da nezavisno djeluju.

Nezavisno pravosuđe je temelj svakog demokratskog društva i svi ga trebaju poštovati.

Ured visokog predstavnika (OHR) u potpunosti podržava rad Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kao što je to radio i do sada, prokomentirali su za Fenu nadležni iz OHR-a zahtjeve čelnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) za ukidanje Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.


Ured visokog predstavnika

Iz OHR-a podsjećaju da je međunarodnoj zajednici, kao i većini građana ove zemlje, laknulo kada su stranački čelnici 28. decembra prošle godine postigli dugo očekivani kompromis.

Na ovaj korak se, istaknuto je, predugo čekalo, a stagnacija, koja je uslijedila nakon općih izbora 2010. godine naštetila je interesima zemlje.

“Posljednjih mjeseci već imamo i previše uvjetovanja u političkom životu Bosne i Hercegovine te je, imajući to u vidu, tužno kada se čuje da politički lideri postavljaju nove zahtjeve koji mogu ugroziti daljnji napredak zemlje”, navedeno je iz OHR-a.

OHR očekuje da šest političkih stranaka hitno poduzme potrebne aktivnosti da bi potvrdili Vijeće ministara Bopsne i Hercegovine u punom sazivu, usvojili globalni fiskalni okvir i budžet za 2012. godinu, kojim bi se osiguralo potpuno funkcioniranje institucija na državnom nivou i ispunjavanje međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine, te da će usvojiti odluke potrebne za integraciju u Evropsku uniju (EU), na što je u decembru 2011. godine pozvao Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC).

“Također, pozivamo bh. vlasti da poduzmu korake potrebne za početak provedbe Akcionog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u”, navedeno je iz OHR-a.

Izvor: Agencije