Kacin: Srbijanski političari ne znaju šta nosi EU

Kacin: 'Štafetu' u približavanju EU od Hrvatske sada što prije trebaju preuzeti Crna Gora i Srbija (Delo)

Za razliku od političara u Hrvatskoj, koji su svjesni šta članstvo u Evropskoj uniji (EU) donosi nekoj državi, njenoj ekonomiji i budućnosti, toga nema u Srbiji, čiji bi jasni evropski pravac zbog njene veličine stabilizirao cijelu regiju, ocijenio slovenski eurozastupnik Jelko Kacin, izvjestitelj Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju.

“Razlika je velika: hrvatska politička elita vrlo je svjesna šta članstvo u EU znači za državu, njenu ekonomiju i budućnost”, rekao je on za za ljubljansko Delo, dodajući da je u Srbiji stanje drugačije, jer tamo političari kalkuliraju.

Hrvatska politička elita vrlo je svjesna šta članstvo u EU znači za državu, njenu ekonomiju i budućnost.

“U Srbiji još mnogo političara kalkulira, jer nemaju odgovor na pitanje bi li im zauzimanje za to da Srbija dobije status kandidatkinje za članstvo u EU donijelo više koristi ili štete, s obzirom na približavanje izbora”, kazao je Kacin.

“Ipak, ne sumnjam da će političari u Srbiji na vrijeme ipak shvatiti da proevropska politika može donijeti koristi i njima lično, ali u prvom redu ekonomiji u toj zemlji, pa i socijalnoj sigurnosti njihovih građana”, izjavio je on, uz opasku da u Srbiji, čiji političari svoju državu vole vidjeti kao “imperijalnu silu”, uvijek postoji opasnost da donose odluke “u korist vlastite štete”.


Evropski parlament [AFP/Getty]

Hrvatski put prema EU treba biti snažan poticaj za cijelu regiju, rekao je Kacin, dodajući da se, kao zastupnik u EP-u i Slovenac, zalaže da Hrvatska, kao susjedna država Slovenije, uđe i u šengenski prostor i prihvati zajedničku evropsku valutu euro, jer bi to donijelo dodatne koristi.

Kacin je dodao da, kao izvjestitelj EP-a za Srbiju, može reći da je njen položaj zbog veličine od ključne važnosti za regiju.

“Kad se Srbija počne brže približavati EU, posredne koristi za sve susjedne države bit će ogromne”, kazao je Kacin, dodajući da bi to snažno stabiliziralo zapadni Balkan i donijelo nove ekonomske prilike, osobito strateške projekte na području saobraćajne i energetske infrastrukture.

Dodao je da se zato zalaže da “štafetu” u približavanju EU od Hrvatske sada što prije preuzmu Crna Gora i Srbija.

Izvor: Agencije