BiH mora plaćati dugove

Članovi bh. Predsjedništva trebali bi razmatrati pismo Milorada Živkovića (AFP)

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine održat će sutra u Sarajevu sjednicu, ali iz Službe za odnose sa javnošću Predsjedništva nije preciziran dnevni red.

Prema nepotvrđenim informacija koje prenosi agencija Srna, na sjednici bi trebalo biti razmatrano pismo predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorada Živkovića kojim se traži hitna informacija u kojoj je fazi realizacija akata parlamentarnih domova u vezi sa budžetom BiH za 2011. godinu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković uputio je u petak, 20. januara, pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željki Komšiću od kojeg traži hitnu informaciju u kojoj je fazi realizacija akata parlamentarnih domova u vezi sa budžetom BiH za 2011. godinu.

Svoj zahtjev Živković obrazlaže pismima predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra finansija BiH, te svakodnevnim pitanjima poslanika Predstavničkog doma u vezi sa budžetom BiH za 2011. godinu.

Damir Bećirović, savjetnik za medije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, ranije je rekao je da će članovi Predsjedništva BiH vjerovatno ove sedmice pokušati razriješiti situaciju sa budžetom za 2011. godinu.

Ministar finansija BiH Dragan Vrankić nije mogao poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine u četvratak 19. januara odgovoriti ima li BiH budžet za 2011. godinu.

Djelovanje bez zadrške

Odlazeći predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić zatražio je 18. januara od Ministarstva finansija i trezora BiH da tehnički realizuje zakonom propisane obaveze kada je riječ o servisiranju vanjskog duga, a u interesu BiH i očuvanja njenog kredibiliteta, koji u ovom segmentu do sada nikada nije bio ugrožen.

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Nigel Casey izjavio je danas kako je hitno potrebno rješavanje „preostalih razlika u stavovima oko državnog budžeta za 2011. godinu“.

„Ako do kraja ove sedmice BiH ne počne ponovo otplaćivati dugove, time će prekršiti rok za servisiranje vanjskog duga. Ovo bi značilo obustavu svih međunarodnih zajmova BiH i, najvjerovatnije, dalji pad kreditnog rejtinga zemlje“, kazao je Casey.

„Također, to bi umanjilo povjerenje javnosti po pitanju sposobnosti bh. političara da implementiraju važan set sporazuma postignut 28. decembra. Zbog toga podstičemo relevantne državne institucije da djeluju bez zadrške kako bi se stvorila neupitna pravna osnova za državni budžet za 2011. godinu i kako bi se otvorio put za skori sporazum po pitanju državnog budžeta za 2012. godinu.“

Izvor: Agencije