Bevanda-Dodik: Vijeće ministara za 15 dana

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić i predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda u Banjoj Luci (Srna)

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je razgovorima sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, okončao prvi dio posla – konsultacije sa političkim partijama.

Bevanda je danas poručio da su politički stavovi dogovoreni i da ih treba poštovati, te da Vijeće ministara treba održavati koordinaciju sa nižim nivoima vlasti i izbjegavati sve situacije koje mogu biti sporne, javila je reporterka Al Jazeere iz Banje Luke Ljiljana Smiljanić.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da očekuje da bi za petnaestak dana mogao da bude potvrđen sastav Vijeća ministara BiH, a da se u međuvremenu riješi preostali dio paketa u vezi sa zakonima o popisu i o sistemu državne pomoći BiH.

Ko čita te rezolucije? Uhvati se frka 2-3 dana i to je to.”

Dodik je rekao da će uspjeh budućeg Vijeća ministara zavisiti od toga koliko će se uspješno baviti ekonomskim pitanjima i problematikom u okviru nadležnosti BiH.

Dodik je potvrdio da su kandidati za ministre u Savjetu ministara iz SNSD-a Nikola Špirić i Sredoje Nović, te da je SDS-ov kandidat Mirko Šarović.

On je podsjetio i na potrebu primjene odluke suda u Strazburu u predmetu “Sejdić i Finci” kako bi BiH mogla da aplicira za kandidaturu za prijem u EU.

Dodik očekuje da će nakon prve sjednice Vijeća ministara biti riješeno plaćanje inoobaveza BiH.

Komentarisao je i rezoluciju u Savjetu Evrope. Rekao je da se njima teško odviknuti od toga da je RS odgovorna za sve blokade, ali da je sada svima jasno da FBiH blokira. Rekao je: “Ko čita te rezolucije? Uhvati se frka 2-3 dana i to je to.”

Noć ranije, lideri SNSD-a Milorad Dodik i Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović razgovarali su u Laktašima o formiranju Vijeća ministara i drugim aktuelnim temama u BiH.

Projekat Dodika i Čovića

Bevanda, koji je prisustvovao sastanku, rekao je da  je predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić  tokom razgovora razdvojio “slučaj Dobrovoljačka” od formiranja Vijeća ministara, te da očekuje da ni od strane SNSD-a neće biti opstrukcija.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić.

“Razgovarali smo o svemu što je u vezi sa formiranjem Savjeta ministara BiH, programima i projektima koji će biti realizovani, budžetu, popisu stanovništva i svemu što je u BiH trenutno na dnevnom redu”, izjavio je Dodik Srni nakon sastanka.

Dodik je kasnije o ovim temama razgovarao i s Bevandom.

Čović je rekao da je sa Dodikom na sastanku dogovorio i dalju saradnju ove dvije stranke, “čija je saradnja i komunikacija dobra.”

“Već duže vrijeme osmišljavamo način i koordinaciju našeg rada i vjerujem da smo danas u poziciji da ono što smo prepoznali kao zajednički projekat nastupanja kada je riječ o svim institucijama BiH, nastavimo dalje”, rekao je Čović.

Izvor: Al Jazeera i agencije