Ukinuta presuda da Nikolaidis i Monitor plate odštetu Kusturici

Nikolaidis: Ustavni sud afirmiše slobodu govora i mišljenja

Ustavni sud Crne Gore ukinuo je u četvrtak presudu Vrhovnog suda od 6. juna 2009. godine kojom su publicista Andrej Nikolaidis i podgorički sedmični magazin Monitor osuđeni da reditelju Emiru Kusturici trebaju isplatiti 12.000 eura “na ime duševne boli zbog povrede ugleda, časti, slobode i prava ličnosti”.

Ustavni sud je naložio Vrhovnom sudu da predmet vrati na ponovni postupak.

‘Crna Gora je počela da funkcikoniše kao istinska evropska država’, rekao je Nikolaidis.

Kusturica je tužio Nikolaidisa i Monitor zbog teksta “Ðavoljev šegrt” iz 2004. godine, prenosi Tanjug.

Nakon toga Vrhovni sud Crne Gore osudio je 2009. godine Nikolaidisa i Moinitor, ocenjujući da se sadržajem i naslovom spornog teksta vrijeđaju čast i ugled Kusturice.

“Crna Gora je počela da funkcikoniše kao istinska evropska država, kroz svoj Ustavni sud, koji je u obrazloženju o ukidanju presude saopštio da ovim afirmiše slobodu govora i mišljenja”, kazao je Nikolaidis, prenosi Fena.

Vratiti pare bh. građanima

“Što se Kusturice tiče, očekujem da me nazove, da dogovorimo modalitet kako da pare vrati građanima Bosne i Hercegovine koji su ih svojom beskrajnom dobrotom poslali meni da bih platio presudu”, izjavio je Nikolaidis.

Nikolaidis, koji je sada savjetnik predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića, posljednjih dana našao u žiži javnosti nakon teksta u kojem je naveo da bi bio civilizacijski iskorak bio da je Božidar Stanišljević aktivirao eksploziv u banjalučkoj dvorani “Borik” u vrijeme obilježavanja dvije decenije postojanja Republike Srpske (RS).

Vlada Srbije je tim povodom uputila protesnu notu Crnoj Gori.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) Crne Gore saopćilo je potom da stavovi Nikolaidisa izneseni u njegovom autorskom tekstu ni u kom vidu ne odražavaju zvanične stavove Crne Gore.

U Nikolaidisovu odbranu su stali crnogorski PEN centar, Društvo nezavisnih književnika, helsinški komiteti Crne Gore i Srbije, kao i članice crnogorske vladajuće koalicije, Socijaldemokratska partija (SDP) i Bošnjačka stranka.

Izvor: Agencije