Meta oslobođen optužbe za korupciju

Protesti u Tirani održani 14. januara 2011. godine, na kojima je tražena ostavka Ilira Mete (AFP)

Vrhovni sud u Albaniji oslobodio je u ponedjeljak Ilira Metu optužbi za korupciju u vezi tendera za jednu hidrocentralu, zbog kojih je prošle godine podnio ostavku na mjesto potpredsjednika vlade.

“Sud je ocijenio da se optužbe ne mogu dokazati”, saopćila je glasnogovornica suda Ida Vodica.

Metina ostavka izazvala je svojevremeno političku krizu i kulminirala antivladinim protestima, u kojima su poginule četiri osobe.

Njegov advokat Spartak Braho kaže da presuda Vrhovnog suda znači da je “komedija gotova”.

“Kada sud progovori, svi trebaju ušutjeti i poslušati ga”, rekao je on.

Sud je ocijenio da se optužbe ne mogu dokazati.

Tužilaštvo je tražilo kaznu od dvije godine zatvora, tvrdeći da je Meta pokušao utjecati na bivšeg ministra ekonomije Dritana Priftija u vezi s tenderom.

Prifti je objavio video-snimak incidenta iz 2010. godine, ali Meta, koji je u to vrijeme bio zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova, negirao je optužbe i rekao da je snimak namješten.

Meta je prethodno od 1999. do 2002. godine bio premijer Albanije.

Danas se nalazi na čelu Socijalističkog pokreta za integraciju, koji je dio vladajuće koalicije.

Izvor: Agencije


Povezane

Fatos Nano želi postati predsjednikom Albanije. Dvije pudlice Salija Berishe kažu da on ima predsjedničku biografiju te je kao takav dostojan za taj položaj. Tako se govori u zimi 2011. godine. U ljeto 2005. Berisha je Nanoa nazivao šefom jednog koruptivnog sistema, kockarom kazina te sudionikom u trgovini drogom.

Published On 04 Jan 2012

Bivši albanski premijer Ilir Meta, koji je optužen za korupciju, izjavio je da će svoj slučaj iznijeti pred Evropski sud za ljudska prava.

Published On 08 Jan 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO