Konsultacije Bevande s Lagumdžijom

Mandatar za sastav Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda obavio je u ponedjeljak konsultacije s predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom koji mu je tokom susreta dostavio zvanične prijedloge kandidata za mjesto ministra prometa i komunikacija, ministra vanjskih poslova te zamjenike ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, civilnih poslova i sigurnosti.

„Mene hrabri da smo mi u 90 – 95 posto slučajeva suglasni u načelima jer barem ono što je danas prezentirano nema ničega što bi meni trebaklo predstavkljati problem“, kazao je Bevanda.

Vjekoslav Bevanda konsultacije nastavlja u utorak, kada će mu svoje kandidate predstaviti SDA i dva HDZ-a.

Kandidat za mjesto ministra vanjskih poslova je Zlatko Lagumdžija, prometa i komunikacija Damir Hadžić, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Ermina Salkičević Dizdarević, zamjenica ministra civilnih poslova Denisa Sarajlić Maglić te zamjenik ministra sigurnosti Mladen Ćavar.

O popisu i budžetu

„Ja mogu reći da je nama posebno… kada su u pitanju zamjenici ministara, to su tri ministarstva- spoljna trgovina, civilni poslovi i sigurnost, u kojima gro pregovora koja se tiču ispunjavanja uvjeta iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dolazi iz tih ministarstava“, rekao je Lagumdžija.

Na sastanku je razgovarano o svim aktuelnim pitanjima u državi poput zakona o popisu stanovništva, državnoj pomoći, euroatlantskom putu BiH i budžetu BiH.

Vjekoslav Bevanda konsultacije nastavlja u utorak, kada će mu svoje kandidate predstaviti SDA i dva HDZ-a, izvještava reporterka Al Jazeere Adisa Ruždić.

Izvor: Al Jazeera i agencije