Do kraja godine vojska Kosova

Agim Ceku kaže kako će do kraja godine postojeće Kosovske bezbjednosne snage postati vojska Kosova (AFP)

Prištinske vlasti očekuju da do kraja godine postojeće Kosovske bezbjednosne snage (KBS) postanu vojska Kosova, izjavio je ministar za kosovske bezbjednosne snage Agim Ceku, prenose prištinski mediji.

Kako navode mediji, ovog mjeseca kosovska Vlada će donijeti odluku o promjeni sektora bezbjednosti i misije KBS-a, a Ministarstvo će imati na raspolaganju 11 mjeseci da formulira novu misiju.

U martu naredne godine nova vojska bi trebalo dobiti operativne kapacitete.

Prema Cekuovim riječima, KBS će prerasti u vojsku u decembru ove godine, kada se očekuje, kako pišu mediji, da bude okončana nadgledana nezavisnost.

U martu naredne godine nova vojska bi trebalo dobiti operativne kapacitete, prenosi Tanjug.

KBS će tokom ove godine imenovati još četiri vojna atašea, a jedan od ciljeva će biti i da postanu članica Jadranske povelje i drugih regionalnih inicijativa bezbjednosti.

KBS su nastale iz Kosovskog zaštitnog korupusa (KZ).

Prethodno je Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) krajem ljeta 1999. godine transformirana u KZK.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon božićne posjete predsjednika Srbije Borisa Tadića Kosovu, koju je iskoristio da pošalje političke poruke, predstavnici albanske manjine sa juga Srbije pozvali su zvaničnike Kosova i Albanije da posjete Preševo i Bujanovac. U toj namjeri, ministar za dijasporu u vladi Kosova, Ibrahim Makoli, vraćen je sa prelaza Končulj. Trebalo je da se sastane sa lokalnim […]

Published On 12 Jan 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO