Američki diplomat Reeker u Prištini

Reeker: Poslije susreta u Prištini nije bilo izjava za novinare, kojima nije dopušteno ni da fotografiraju sve dok gost iz SAD nije otišao (EPA)

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Philip Reeker sastao se u ponedjeljak sa predstavnicima vlasti u Prištini, ali poslije tih susreta nije bilo izjava za novinare, kojima nije dopušteno ni da fotografiraju sve dok gost iz SAD nije otišao.

Reeker, koji ostaje jednu noć u Prištini, započeo je dvonedjeljenu turneju po zemljama Balkana.

Reeker je prvo sat i po razgovarao sa kosovskim premijerom Hashimom Tachijem, a kasnije se susreo i sa šeficom kosovske delegacije u pregovorima s Beogradom Editom Tahiri.

O nastavku dijaloga

Ona je prije ovog susreta izjavila prištinskim medijima da će tokom susreta biti riječi i o nastavku dijaloga u Briselu i pri tom je izrazila uvjerenje da će u razgovorima ponovo biti potvrđena podrška Amerike za Kosovo.

Reeker, koji ostaje jednu noć u Prištini, započeo je dvonedjeljenu turneju po zemljama Balkana, gdje će se susresti sa političkim liderima i predstavnicima nevladinog sektora i razgovarati o nizu bilateralnih i regionalnih pitanja, rečeno je ranije u State departmentu.

U okviru svoje turneje, koja traje do 26. januara, Reeker će posjetiti Srbiju, Makedoniju, Tursku i Austriju.

Izvor: Agencije