Tužilaštvo Crne Gore ispituje navode Nikolaidisa o RS

Pronalazak oružja u dvorani Borik policija tretira kao pokušaj terorističkog akta (Tanjug)
Pronalazak oružja u dvorani Borik policija tretira kao pokušaj terorističkog akta (Tanjug)

Tužilaštvo Crne Gore saopćilo je da će ispitati navode savjetnika predsjednika crnogorskog parlamenta Andreja Nikolaidisa o oružju pronađenom u banjalučkoj hali Borik za vrijeme proslave dvadesetogodišnjice Republike Srpske, nakon što je opozicioni Pokret za promjene zatražio njegovu smjenu.

Funkcioner Pokreta Koča Pavlović je ranije najavio da će zatražiti smjenu Nikolaidisa zbog njegovih ocjena da bi “civilizacijski iskorak” bio da je Božidar Stanišljević, dugogogodišnji radnik Borika, aktvirao eksploziv pronađen u dvorani prošlog ponedjeljka. Nikolaidis je dodao da bi to još bila “poetska pravda”.

Nikolaidis, pisac i savjetnik predsjednika Skupštine Crne Gore, Ranka Krivokapića, izjavio je da njegov autorski tekst predstavlja “osudu genocida u Bosni na kojem je zasnovana Republika Srpska”.

Osnovni državni tužilac u Podgorici Ljiljana Klikovac izjavila je za podgorički list Dan da će “razmotriti ono što je napisano i nakon toga doneću odluku da li ima osnova za pokretanje postupka”.

‘Pozivanje na terorizam’

Osvrćući se na zahtjev za smjenu, Nikolaidis je naveo da Pavlović “vjeruje da će laž, ako je više puta ponovi, postati istina“.

“Tekst zbog kojeg me Pavlović napada je oštra osuda genocida u Bosni, na kojem je zasnovana RS“, kazao je on, te dodao da se “shodno ideji da se laganje isplati, odvijala istorija Pavlovića i Pokreta za promjene”.

“Oni su, kao, bili prijatelji Bošnjaka, pa sada od mene brane RS, u kojoj je izvršen genocid nad tim Bošnjacima“, kazao je Nikolaidis.

Stanišljeviću, koji je policiji priznao da je u dvoranu  Borik unio oružje, prošle sedmice je produžen pritvor, dok je policija saopćila da pronalazak naoružanja tretira kao pokušaj terorističkog akta.

Pavlović je kazao da je Nikolaidisov  tekst, objavljen na portalu Analitika, “pozivanje na terorizam“ i da predstavlja, kako je naveo, javno istupanje koje je zabranjeno crnogorskim Ustavom.

“Zato je predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić, dužan da se odmah javno odredi prema ovom kriminalnom istupu njegovog savjetnika za kulturu i slobodnu javnost“, kazao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, Nikolaidis je  nedostojan za posao savjetnika.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO