“U zemlji krvi i meda” prikazan u Muzeju holokausta

Jolie u Bijeloj kući: Sa predsjednikom Obamom pričala o sprečavanju masovnih zločina (AFP)

Holivudska glumica Angelina Jolie izjavila je da bi voljela da ona i njen partner Brad Pitt prisustvuju premijeri filma “U zemlji krvi i meda” u Srbiji.

“Nemamo još datum za premijeru u Beogradu, ali se nadam pozivu.  Znam da je ovo teška tema, ali se ipak nadam da ćemo biti pozvani”, rekla je Jolie za Glas Amerike poslije projekcije ovog filma u Memorijalnom muzeju holokausta u Washingtonu.

Inače, američki predsjednik Barack Obama ugostio je, na kratko,  Jolie i njenog partnera Pitta.

Bijela kuća je potvrdila da je holivudski par stigao u Washington na prikazivanje filma “U zemlji krvi i meda” te da su navratili kod predsjednika kako bi razgovarali o humanitarnom radu ove glumice i režiserke.

Zlatni globus

“Predsjednik Obama razgovarao je sa gospođom Jolie o njenom radu u sprečavanju masovnih zločina i borbi protiv seksualnog nasilja nad ženama”, navodi se u saopćenju.

Par je nekoliko minuta razgovarao sa predsjednikom SAD prije njegovog leta za Chicago.

Premijera filma u Bosni i Hercegovini zakazana je za sredinu februara, a film je već ekskluzivno prikazan u jednom sarajevskom kinu u decembru.

“U zemlji krvi i meda”, koji govori o Bosni i Hercegovini, o nasilju nad ženama, ignorantskom odnosu međunarodne zajednice prema žrtvama, te kako se ljudi mijenjaju u ratu, nominiran je za prestižnu nagradu Zlatni globus u konkurenciji za najbolje dostignuće na stranom jeziku.

Izvor: Agencije