Hrvatska od BiH zatražila izručenje Paravinje

Nakon izricanja prvostupanjske presude za silovanje na području Jahorine, Paravinja je u julu prošle godine već bio privremeno izručen Hrvatskoj (Srna)

Hrvatska je od Bosne i Hercegovine ponovno zatražila izručenje Dragana Paravinje kako bi mu se sudilo za pokušaj silovanja i ubistvo maloljetne Antonije Bilić.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa telefaxom je proslijedilo Ministarstvu pravde BiH molbu za privremeno izručenje Paravinje i prateću dokumentaciju.

Ministarstvo pravde BiH već je ranije odlučilo da Paravinja može biti izručen čim Hrvatska to zatraži.

U ministarstvu kažu da će u BiH dostaviti i izvornu sudsku dokumentaciju čim je dobiju od šibenskog Županijskog suda.

Paravinja je krajem 2011. u BiH pravomoćno osuđen na dvije godine i deset mjeseci zbog silovanja žene na području Jahorine 2002. Kaznu služi u zatvoru Tunjice kod Banje Luke odakle bi uskoro trebao biti prebačen u pritvor u Šibenik.

Ministarstvo pravde BiH već je ranije odlučilo da Paravinja može biti izručen čim Hrvatska to zatraži. Iz tog ministarstva nisu isključili ni mogućnost da Paravinja preostali dio zatvorske kazne izdržava u Hrvatskoj, ako se tako dvije države dogovore.

Prvo ročište

Nakon izručenja Paravinji će biti prekinuto izdržavanje kazne u BiH.

Paravinja je zbog silovanja osuđen i u Srbiji, gdje je dobio četiri godine i pet mjeseci zatvora. Njegovo izručenje su tražile i tamošnje vlasti, no u BiH su to odbili prihvativši zahtjev Hrvatske.

Po njegovom dolasku u šibenski zatvor sutkinja Nives Nikolac u roku 15 dana mora zakazati početak suđenja, to jest prvo ročište na kojem se Paravinja treba očitovati o krivnji za pokušaj silovanja i teško ubistvo maloljetne Antonije Bilić u junu prošle godine i pokušaj silovanja autostoperice koju je u junu 2010. povezao svojim kamionom. Tijelo Antonije Bilić još nije pronađeno, podsjeća Hina.

Nakon izricanja prvostupanjske presude za silovanje na području Jahorine, Paravinja je u julu prošle godine već bio privremeno izručen Hrvatskoj radi dovršetka istrage o nestanku djevojke iz Drniša.

On je, inače, zbog silovanja osuđen i u Srbiji, gdje je dobio četiri godine i pet mjeseci zatvora. Njegovo izručenje su tražile i tamošnje vlasti, no u BiH su to odbili prihvativši zahtjev Hrvatske.

Izvor: Agencije


Povezane

Sud u Istočnom Sarajevu još nije izrekao drugostepenu presudu protiv Dragana Paravinje. Priopćili su kako će to učiniti u zakonskom roku, odnosno najkasnije za mjesec dana.  Paravinja je prvostepenom presudom osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora za pokušaj silovanja.

Published On 22 Dec 2011

Tužitelji na sudu u Istočnom Sarajevu traže oštriju kaznu od prvostepene presude od dvije godine i 10 mjeseci izrečene za silovanje, dok Dragan Paravinja tvrdi da su ranije presude u Srbiji namještene.

Published On 22 Dec 2011

Optuženiku za ubistvo i silovanje nestale Hrvatice Antonije Bilić u četvrtak će na sudu u Sokocu biti izrečena pravomoćna presuda za silovanje bh. državljanke.

Published On 21 Dec 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO