Moguća optužnica protiv holandskog pukovnika zbog Srebrenice

Holandski ministar odbrane Henk Kamp (desno) 2006. godine odlikovao je Karremansa Medaljom sjećanja (EPA)

Holandski tužitelji razmatraju mogućnost krivičnog gonjenja Thoma Karremansa, komandanta holandskih trupa tokom genocida u Srebrenici, izvijestio je časopis Vrij Nederland.

Prema izvještaju ovog lista, nekoliko izvora je potvrdilo da će se specijalno sudsko tijelo, koje donosi odluke o vrlo osjetljivim slučajevima, izjasniti o slučaju Karremans do kraja mjeseca.

Glasnogovornik tužiteljstva potvrdio je da su uložene pritužbe protiv Karremansa i dva oficira, prenosi holandska državna televizija.

‘Pogrešna odluka’

Karremans je bio komandant holandskog kontingenta mirovnih snaga Ujedinjenih naroda koji je štitio Srebrenicu u julu 1995. godine kada je Vojska Republike Srpske zauzela ovaj grad i usmrtila više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Prošlog avgusta Karremans je kazao za holandsku televiziju da prihvata mogućnost da će jednog dana odgovarati na sudu.

„Znam da postoji ta mogućnost . . . retrospektivno gledajući, donesena je pogrešna odluka i ti koji su je donijeli su ljudi koji mogu donositi odluke u moje ime“, kazao je on.

U julu 2011., holandski Apelacioni sud odlučio je da je država Holandija odgovorna za smrt trojice Bošnjaka  u Srebrenici.

“Sud je donio odluku da je država Holandija odgovorna za smrt ovih ljudi, jer ih je holandski kontingent mirovnih snaga UN predao”, tada je navedeno u saopćenju iz suda u Hagu.

Izvor: Agencije