Vinko Martinović Štela izašao iz zatvora

Martinović je pušten u ponedjeljak iz zatvora u Italiji (EPA)
Martinović je pušten u ponedjeljak iz zatvora u Italiji (EPA)

Vinko Martinović, zvani Štela, Kojeg je Haški tribunal (ICTY) osudio na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina, pušten je u ponedjeljak iz zatvora u Italiji, objavio je ICTY.

Tribunal je objavio u ponedjeljak odluku kojom je Martinoviću odobreno prijevremeno oslobađanje jer je odslužio dvije trećine kazne, potvrdila je glasnogovornica ICTY-a Nerma Jelačić, prenosi Hina.

Martinović je osuđen za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. godine.

Martinovićev zahtjev za prijevremeno puštanje odobrio je sredinom decembra prošle godine predsjednik ICTY-ja Theodor Meron, ali je objavljivanje odluke bilo odgođeno dok Martinović ne bude pušten.

Martinović je osuđen za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. godine.

Martinovića je ICTY 2006. godine pravomoćno osudio na 18 godina zatvora, zajedno s Mladenom Naletilićem, zvanim Tuta, koji je osuđen na zatvorsku kaznu od 20 godina.

Obojica su 2008. godine poslani u Italiju na odsluženje kazne.

Njih dvojica osuđeni su zbog zločina koje je počinila paravojna jedinica Kažnjenička bojna na čijem su čelu bili u okolini Mostara.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon trosedmične zimske pauze, od utorka će biti nastavljeni pretresi u četiri predmeta pre Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.

10 Jan 2012

Prvi čovjek Haškog tribunala najavio da će blisko sarađivati s relevantnim akterima kako bi obezbijedio da se postupci okončaju na vrijeme.

17 Nov 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO