Srbija postala pridruženi član CERN-a

Prema pisanju srbijanskih medija, u CERN-u radi oko 30 naučnika iz Srbije (EPA)
Prema pisanju srbijanskih medija, u CERN-u radi oko 30 naučnika iz Srbije (EPA)

Predsjednik Srbije Boris Tadić i generalni direktor Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) Rolf-Dieter Heuer potpisali su u utorak u Ženevi sporazum kojim je Srbija postala pridruženi član ove organizacije.

Odluka da se Srbija primi u pridruženo članstvo donesena je 16. decembra prošle godine, navodi Tanjug.

Pridruženo članstvo je predkorak za puno članstvo u centru, o čemu se odluka donosi poslije maksimum pet godina.

CERN je 1954. godine osnovalo 12 zemalja, među kojima je bila i Jugoslavija, koja je, iz političkih razloga, istupila iz te organizacije 1961. godine.

Naučnu zajednicu CERN-a, kao ravnopravne članice, danas čini 21 evropska zemlja, dok su SAD, Rusija, Japan, Indija, Izrael, Turska, Evropska komisija (EK) i UNESCO posmatrači.

Srbija se u centar vratila 2001. godine, kroz sporazum o saradnji.

Najveća svjetska laboratorija


Centar ima oko 2.400 zaposlenih [EPA]

Ovaj centar, koji se nalazi nedaleko od Ženeve, na švicarsko-francuskoj granici, danas ima oko 2.400 zaposlenih i oko 10.000 gostujućih naučnika, koji predstavljaju više od 600 univerziteta širom svijeta.

CERN je najveća svjetska laboratorija za fiziku čestica, a glavna istraživanja se odvijaju u velikom hadronskom kolajderu, ili sudarivaču čestica (LHC).

U delegaciji s predsjednikom Srbije je i ministar obrazovanja Žarko Obradović.

Tu je (na poziv Heuera) i bivši potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji je bio šef delegacije koja je pregovarala o pridruženom članstvu Srbije.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO