Priština traži pomoć Brisela, Beograd demantira zastoj

Cooper je rekao da je od srbijanske strane dobio obećanje da će biti riješeni tehnički problemi i da će se u najskorije vrijeme normalizirati sloboda (Reuters)
Cooper je rekao da je od srbijanske strane dobio obećanje da će biti riješeni tehnički problemi i da će se u najskorije vrijeme normalizirati sloboda (Reuters)

Šefica prištinskog pregovaračkog tima o sporazumu Beograda i Prištine Edita Tahiri zatražila je u utorak od posrednika EU u dijalogu Beograda i Prištine Roberta Coopera da izvrši veći pritisak na Beograd kako bi se u potpunosti primjenjivao sporazum o slobodi kretanja.

Kako prenosi prištinski dnevnik Kosova Sot Tahiri je upoznala Coopera s problemima na prijelazu Merdare, na kojem, kako je rekla, nije dozvoljen ulazak u centralnu Srbiju osobama sa kosovskom ličnom kartom.

S druge strane, kako prenosi list, Cooper je rekao da je od srbijanske strane dobio obećanje da će biti riješeni tehnički problemi i da će se u najskorije vrijeme normalizirati sloboda kretanja.

Dan ranije istim povodom oglasio se savjetnik Edite Tahiri Dren Zeka koji je izjavio je da je od Brisela traženo da “izvrši pritisak” na Beograd da primijeni sporazum o slobodi kretanja.

Državni sekretar u srbijanskom Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović je za Tanjug potvrdio da se sporazum primjenjuje, da su gužve nešto veće zbog praznika, naročito prilikom povratka onih koji su došli iz inostranstva, ali da to svakako nije razlog da se pokrene “pitanje spremnosti Beograda da primenjuje dogovor iz Brisela”.

 

‘Pooštrena procedura’

“Procedura na prelazila je poštrena nakon postizanja dogovora u Briselu, ali ona je takva od početka primene dogovora.

Nisu precizirani svi detalji, pa jednostavno postupak provere podataka traje nešto duže, a usporenoj proceduri doprinose i dodatne gužve posle praznika”, rekao je Ivanović.

Na izjave Edite Tahiri u utorak je reagirao i čelnik srbijanskog Ministarstva za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović koji je kazao da se procedura dogovorena u Briselu između delegacija Beograda i Prištine u vezi slobode kretanja u potpunosti poštuje.

On je odbacio izjave kosovskih zvaničnika da licima s kosovskim ličnim dokumentima nije dozvoljen ulazak u centralnu Srbiju na prijelazu Merdare.

Izvor: Agencije


Povezane

Dogovorom o integriranim carinskim prijelazima riješen je glavni kamen spoticanja u dijalogu Beograda i Prištine. To podrazumijeva da na istoj tački rade predstavnici Srbije, Kosova i Eulexa. Glavna prištinska pregovaračica Edita Tahiri izjavila je da je postignuti dogovor o prijelazima u skladu sa Ustavom Kosova. Za beogradskog pregovarača Borislava Stefanovića, poseban uspjeh predstavlja povratak srpskih […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO