Opozicija traži izvinjenje od Dodika

Dodik: Tvrdnje iznesene na televiziji RS demantirane iz Ureda predsjednika Hrvatske (EPA)
Dodik: Tvrdnje iznesene na televiziji RS demantirane iz Ureda predsjednika Hrvatske (EPA)

Povodom izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, da je Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, uputio čestitku RS-u povodom 20.godina njenog postojanja, što je zatim demantirano iz kabineta predsjednika Josipovića, Partija demokratskog progresa (PDP) pozvala je Dodika da javnosti RS-a saopći istinu povodom ovog slučaja.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović kazao je u utorak u Uredu novinarima kako nije poslao čestitku Miloradu Dodiku u povodu 20. godišnjice Republike Srpske.

“Državne čestitke u ime Republike Hrvatske povodom dana kojim obilježavaju svoju državnost upućuju se samo suverenim državama. Republika Hrvatska poštuje ustav BiH i strukturu utvrđenu Daytonskim sporazumom. U skladu s tim predsjednik Hrvatske želi surađivati s predstavnicima svih konstitutivnih naroda i svih građana BiH”, stoji u saopćenju iz Josipovićeva ureda.

Ukoliko je čestitka izmišljena, PDP-u ne smeta što Dodik od sebe “pravi seoskog prevaranta”, ali je poražavajuće da takvim ponašanjem ponižava RS.

“PDP-u nije žao što RS nije dobila čestitku iz Zagreba, ali smatramo da je sramotno što Dodik laže građane RS-a”, saopćila je ova stranka.

Navode da javnost treba da zna da li je predsjednik RS-a obmanuo gledaoce i slušaoce Radio-televizije RS, kada je izjavio da je primio čestitku predsjednika Josipovića.

PDP-e, zbog ovih razloga, traži da se javnosti odmah saopći puna istina o ovom slučaju, te da se čestitka, ukoliko postoji, javno objavi ili da se, u suprotnom, Dodik izvini građanima RS-a.

Dodik je u nedjelju navečer u intervjuu RTRS rekao da je dobio čestitku Ive Josipovića povodom 20. godišnjice RS.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO