KFOR uklonio barikade između Srbije i Kosova

Srbi demonstriraju protiv uspostave kosovske carinske i policijske kontrole (EPA)

Pripadnici međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR) zatvorili su cestu nedaleko od graničnog prijelaza Jarinje između Kosova i Srbije, pri čemu su, uz upotrebu suzavca, uklonili barikade koje su na tom putu proteklih dana postavili lokalni Srbi, a nekoliko njih je i uhapšeno.

Vojnici su oslobodili uhapšene nakon višesatnog zadržavanja u bazi KFOR-a.

Sada zatvorena cesta jedina je povezivala Rašku na jugu Srbije sa sjeverom Kosova, a snage KFOR-a su blokirale nekoliko zaselaka bodljikavom žicom.

Tokom prijepodneva došlo je do izgreda kad su mještani kamenovali pripadnike KFOR-a, na šta su oni odgovorili suzavcem, javlja Hina.

Sukob je veoma brzo okončan pošto je predsjednik opštine Leposavić Branko Ninić pozvao građane da ostanu mirni i da se mirnim putem bore za svoje legitimne zahtjeve, javio je Tanjug.

Zajednička akcija

Američki i njemački pripadnici KFOR-a uklanjaju barikade koje su Srbi postavili protekle sedmice, te nikome ne dopuštaju da se približi.

Glasnogovornica Evropske pravosudne misije EULEX na Kosovu Irina Gudeljević je Tanjugu izjavila kako je riječ o zajedničkoj akciji KFOR-a i EULEX-a. 

Najnovija događanja uslijedila su nakon što je kosovska vlada 16. septembra započela akciju razmještanja carinika i policijskih službenika na granične prijelaze Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova prema Srbiji.

Srbi iz pograničnog područja postavili su barikade i blokirali ceste na nekoliko mjesta u sjevernokosovskim općinama Leposavić, Zvečan, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok, te nadomak prijelaza Jarinje i Brnjak, demonstrirajući na taj način protiv uspostave kosovske carine i policije na prijelazima na granici sa Srbijom.

Pripadnici KFOR-a su sproveli akciju uklanjanje glavne barikade od šljunka, ali su Srbi u blizini postavili novu barikadu, kojom je i dalje blokiran putni pravac prema Jarinju.

Izvor: Agencije