Presude Karadžiću, Mladiću i Hadžiću do konca 2014.

Na ICTY-u se trenutačno vode suđenja za 35 osoba (AP)

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju  (ICTY) Theodor Meron je usmeno izvijestio Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) o trenutnom stanju u radu suda, predlažući više mjera za ubrzanje rada kako bi se svi preostali postupci dovršili do kraja 2014. godine.

Meron je rekao da se na ICTY-u trenutačno vode suđenja za 35 osoba.
 
Kazao je kako se predviđa da će iduće godine biti izrečene presude u šest predmeta, te da bi presuda Radovanu Karadžiću trebala biti izrečena tokom 2014. godine. Za 2013. je najavio presude u pet predmeta, javila je Fena.
 
„Još je nemoguće predvidjeti kada će biti izrečene presude nedavno uhapšenim Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću, istakao je Meron, dodajući da će se poduzeti svi napori kako bi njihova suđenja bila dovršena do kraja 2014., za kada je predviđen završetak rada suda.

Odliv sudskog osoblja
 
Među mjerama za ubrzavanja rada, predložio je povjeravanje vođenja brojnih predmeta za uvredu suda, kojih je trenutno 10, privremenim „ad litem“ sucima, kako bi se stalni suci rasteretili za dovršenje bitnih predmeta.
 
Također je predložio skraćenje na pola vremena potrebnog za prijevode presuda, od kojih neki traju 18 i više mjeseci. U tu je svrhu predložio zapošljavanje dodatnih prevoditelja ili povjeravanje prevođenja ugovornim suradnicima.

Meron je predložio i da se olakša zapošljavanje pripravnika na ICTY-u, kako bi se ublažile teškoće s odlivom sudskog osoblja.
 
Meron, američki sudac koji je 17. novembra po drugi put preuzeo predsjedavanje ICTY-em, izrazio je priznanje svom prethodniku, sucu Patricku Robinsonu, ističući da podržava njegovo ustrajno zalaganje za osnivanje zaklade za isplatu odšteta žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije.


Theodor Meron [ICTY]

Naglasio je da nedavno hapšenje Mladića i Hadžića znači da više nema bjegunaca i da su “sve žive osobe koje je optužio ICTY, izvedene ili će biti izvedene pred sud, bilo pred tribunal ili pred nacionalne sudove”, što je ocijenio značajnim postignućem.

Posebno je istakao važnost pomoći ICTY-a nacionalnim pravosuđima u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, koja danas “uspješno procesuiraju ratne zločine”.

U New Yorku je završena sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), na kojoj je glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz  pohvalio Srbiju zbog izručenja posljednje dvojice optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića, i zatražio da se provede ozbiljna istraga o njihovim jatacima u skrivanju.
        
Stav Brammertza su podržali ambasadori SAD-a, Velike Britanije i Francuske, istakavši da ostaje pitanje kako su se i uz čiju pomoć posljednja dvojica haških optuženika godinama skrivali.
    
„Želimo da vidimo rezultate u istrazi o tome kako su godinama izbjegavali hapšenje. Kada sam u novembru bio u Beogradu, vidio sam da se malo radi po tom pitanju, i želim bolje rezultate za sljedeći izvještaj“, rekao je Brammertz pred Vijećem sigurnosti UN-a.
 
Brammertz i svi ambasadori država članica Vijeća su pozdravili hapšenje posljednje dvojice haških optuženika, ocijenivši da je to važan korak za Srbiju, ali i za pomirenje u regionu.
    
„Ovo može biti pokazatelj bolje budućnosti za međunarodnu pravu“, naveo je glavni haški tužilac.
    
Ambasadorica SAD-a Susan Rice je kazala da je njihovo hapšenje važan korak ka pomirenju, ali je dodala da je to i dalje dug proces. 
 
„SAD ohrabruju Vladu Srbije da nastavi napore u otkrivanju mreže pomagača i da ih kazni“, dodala je ona.

Slučaj Stanković 

Brammertz je u svom izlaganju kritikovao Hrvatsku zbog izjava državnih funkcionera u kojima govore negativno o presudi generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i o radu Haškog tribunala. 
 
Glavni haški tužilac je uputio kritike i BiH, između ostalog i zbog bjekstva nekadašnjeg haškog optuženika Radovana Stankovića iz zatvora u Foči. Njega je Haški tribunal predao u nadležnost pravosudnim organima BiH.
    
„On je pobjegao prije četiri godine, a ne vidim aktivnosti vlasti BiH na rješavanju tog slučaja“, kazao je Brammertz i dodao da je potrebna saradnja i drugih država u regionu da bi se Stanković uhvatio.
    
Ambasador SAD-a je takođe zatražio da se otkrije gdje se skriva Stanković i da se provede na izdržavanje kazne.

Izvor: Agencije        


Povezane

Prvi čovjek Haškog tribunala najavio da će blisko sarađivati s relevantnim akterima kako bi obezbijedio da se postupci okončaju na vrijeme.

17 Nov 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO