Njemačka podržava Crnu Goru na putu u EU

Lukšić: Za Crnu Goru je 2011. bila godina uspjeha u integracionim procesima (EPA)

Njemačka će na sastanku Vijeća Evropske unije 9. decembra podržati da se Crnoj Gori odobri datum pristupnih pregovora, izjavio je njemački ambasador u Podgorici Pius Fischer.

On je novinarima kazao da Njemačka očekuje da Crna Gora u narednom periodu pokaže dodatne rezultate u oblastima borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, garantovanja slobode medija, nezavisnosti sudstva i sistema vladavine prava.

Fischer je istakao da je provođenje usvojenih zakona jedan od glavnih uslova za dalji napredak Crne Gore u evropskim integracijama. Dodao je da Crna Gora na evropskom putu može očekivati punu pomoć i podršku Berlina.

Crnogorski premijer Igor Lukšić ocijenio je da je 2011. za Crnu Goru bila godina uspjeha u integracionim procesima.

Kako je saopćeno iz vlade, on je razgovoru sa ambasadorima država članica NATO-a u Podgorici podsjetio da će Crna Gora uskoro postati članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), a da je pred njom i početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Lukšić je rekao da Crna Gora po pitanju članstva u NATO-u „ostvaruje dobre učinke u reformama i ima konstruktivnu i odgovornu ulogu na regionalnom i međunarodnom planu“.

„Ne tražimo da nam se gleda kroz prste već da se naši učinci vrednuju shodno ostvarenim rezultatima. Vlada je svjesna da početak pristupnih pregovora nije kraj, već pravi početak evropskih procesa“, istakao je crnogorski premijer.

Bez opterećenja datumima

On je rekao da je podrška članica NATO-a od suštinske važnosti za dalje evropske i evroatlantske integracijske procese, ali je dodao da vlada „nije opterećena datumima“, već da je „fokusirana na aktivnosti koje će crnogorske institucije i društvo učiniti zrelijim, a životni standard građana boljim i kvalitetnijim”.

Ambasadori država članica NATO-a u Crnoj Gori iskazali su punu podršku integracionim procesima Crne Gore i pozitivno ocijenili reforme kao potvrdu jasne posvećenosti članstvu u EU i NATO-u.

Oni su, međutim, ukazali da je potrebno dodatno raditi na podizanju svijesti javnosti o značaju ulaska u Sjevernoatlantski savez i koristi koje članstvo u toj organizaciji donosi državi.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da članstvo Crne Gore u NATO-u podržava oko trećine građana, dok je za ulazak u EU 62 posto građana.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO