NATO osudio nasilje na Kosovu

Andres Fogh Rasmussen: Puna podrška NATO-a KFOR-u

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a su u Briselu saopćili da kriza na Kosovu zahtijeva dijalog i osudili su nasilje na Kosovu.

Put opet blokiran

Srbi su u četvrtak poslije podne ponovo blokirali put Raška – Leposavić ispred prelaza Jarinje, čime je obustavljen saobraćaj preko ovog prelaza koji je profunkcionirao u četvrtak u 9.00 sati.

Građani su postavili nove barikade na magistralnom putu koji od Raške vodi prema prelazu Jarinje tako što su preko obje saobraćajne trake prepriječili drva i time onemogućili prolaz vozilima.

Barikada ispred Jarinja bila je uklonjena u četvrtak ujutro, a pripadnik EULEKS-a koji se nalazi na prelazu Jarinje rekao je Tanjugovom izvještaču da je saobraćaj preko prelaza funkcionirao od 9.00 sati.

Srbi ispred Jarinja na kosovskoj strani preusmeravaju vozila na alternativni putni pravac koji zaobilazi prelaz Jarinje.

U završnom saopćenju ministri vanjskih poslova NATO-a su saopćili da “kriza na Kosovu zahtijeva dijalog i umjerenost kako bi se pronašlo održivo političko rješenje”.

Šefovi diplomatija NATO-a su, u zaključcima zasjedanja u Briselu, “pozvali sve strane na uzdržanost i punu saradnju sa svim međunarodnim činiocima na terenu kako bi se neodložno osigurala sloboda kretanja, kao i uklanjanje prepreka na putevima”, prenosi Tanjug.


Nove barikade na Kosovu [Tanjug]

Šefovi diplomatija NATO-a pozdravili su, “kao konstruktivan korak, načelan sporazum Beograda i Prištine od 2. decembra o formuli Evropske unije (EU) i integriranom upravljanju prelazima (IBM)”.

Šefovi diplomatija NATO-a su pozvali obje strane da i dalje ‘učestvuju u razgovorima kako bi se našla trajna rješenja’.

Oni su pozvali sve strane da ovaj sporazum “primijene bez oklijevanja” i istakli da taj sporazum “mora odmah dovesti do ponovnog uspostavljanja slobode kretanja na sjeveru Kosova”.

Šefovi diplomatija NATO-a su pozvali obje strane da i dalje “učestvuju u razgovorima kako bi se našla trajna rješenja”.

Oni su ponovo pružili “punu podršku KFOR-u, koji nastavlja na pažljiv, odlučan i nepristrasan način doprinositi očuvanju slobode kretanja i sigurnosti i zaštiti svih ljudi na Kosovu, u skladu s mandatom Ujedinjenih naroda (UN)”.

Ministri NATO-a su pozdravili usaglašeno djelovanje KFOR-a i EULEXA.

Izvor: Agencije


Povezane

Pripadnici KFOR-a i Srbi uklonili su i posljednje barikade na putu Zvečan – Zubin Potok, ali saobraćaj nije normaliziran. Uklonjena je barikada koju su Srbi postavili kod kosovskog sela Jagnjenica. Ovo je dogovor lokalnog srpskog rukovodstva i KFOR-a. Međutim, međunarodne snage još nisu dozvolile prolazak ovim putem. Na nekim prelazima barikade i dalje stoje. Bageri, […]

Published On 06 Dec 2011

U sporazumu se jasno kaže da će na srpskoj strani važiti srpski, a na kosovskoj, kosovski zakoni, kazala šefica prištinskog pregovaračkog tima.

Published On 06 Dec 2011

Čelnici Sjevernoatlantskog saveza i Rusije smatraju da je odnos Srbije i Kosova odgovornost Evropske unije.

Published On 07 Dec 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO