Mladić pred sudijama, Srebrenica bez perspektive

Nakon duže pauze prouzrokovane bolešću, bivši komandant Vojske Republike Srpske (RS) i optuženi za ratne zločine, general Ratko Mladić, pojavio pred sudijama Haškog tribunala (ICTY) i izjasnio se da nije kriv po tačkama optužnice koje ga terete za zločin počinjen u mjestu Bišina i ubistvo više od 30 Bošnjaka, od kojih su neki prethodno bili zatočeni u zatvoru Sušica.

“Nisam kriv i s tim nemam nikakve veze”, kazao je Mladić.

Prije nego se izjasnio o krivnji, on je prigovorio da mu nije jasno što je to Bišina.

Mladić je uhapšen u Srbiji, u kojoj se skrivao, nakon 16 godina bijega.

“Je li to planina, rijeka, mjesto ili nešto poput autobusa, kamiona ili helikoptera?”, pitao je Mladić, a predsjedavajućij sudija odgovorio mu je kako je riječ “o lokalitetu u opštini Šekovići”.

Mladić je uhapšen u Srbiji, u kojoj se skrivao, nakon 16 godina bijega.

Optužen je za genocid počinjen u Bosni i Hercegovini, višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, zločine u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine te za zatočenje pripadnika Ujedinjenih naroda (UN).

Komuniciranje s publikom

Njegove pokušaje komuniciranja s publikom na sudskoj galeriji predsjedavajući sudija Alphons Orie prekinuo je i najavio da bi se između Mladića i publike mogao staviti paravan.

Sudsko vijeće ICTY-a ranije je usvojilo zahtjev Tužilaštva da se iznošenje dokaza protiv Mladića ograniči na 106 zločina, umjesto na 196, koliko ih je navedeno u prvobitnoj optužnici.

Suđenje Mladiću počet će 27. marta iduće godine.

Ključna tačka optužnice protiv Mladića je genocid počinjen u Srebrenici, gdje je ovih dana boravila reporterska ekipa Al Jazeere.

Zašto prijatelja sada nema? [EPA]

Mejra Đogaz je 1995. godine izgubila tri sina, oca i jednog unuka.

Danas živi sama u Srebrenici.

“Stalno sam sama, nemaš nikoga. Ne znam šta da kažem”, rekla je Mejra.

“Hasan ili Marko – ime mi ništa ne znači, ali osjećam gubitak svih tih ljudi, tih svojih prijatelja. I pitam se zašto njih sada nema?”, kazao je povratnik Mirko Sekulić.

Svojim radovima Mirko ispisuje historiju svog grada Srebrenice, u kojem su nekada složno živjeli i Srbi i Hrvati i Bošnjaci.

Političare koji su ih sve iznevjerili Mirko bi najradije izbrisao kistom.

Ali – ne može.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO