Kriza svuda, osim u hrvatskom turizmu

Godina finansijske krize nije se odrazila krajnje negativno na sve privredne sektore u Evropi.

Prethodne sezone hrvatski turistički radnici sjećat će se kao najuspješnije u posljednjih 20 godina.

Uspjeh je utoliko veći ako se ima u vidu da će hrvatska privreda u cjelini 2011. pamtiti kao godinu u kojoj je nelikvidnost poprimila zabrinjavajuće razmjere te po rekordnoj nezaposlenosti i državnom dugu većem od 100 posto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Reporter Al Jazeere Marko Pavlović istražuje u Dubrovniku može li se ovakva turistička sezona ponoviti i u 2012. godini.

Noćenja više 8 posto

Svake godine preko dva miliona turista posjeti Dubrovnik.

U jednom danu i do 15.000 posjetilaca sa kruz lajnera koji su usidreni nedaleko od zidina Starog grada prošeta i napravi pauzu u ovom gradu.

Hrvatsku je u prvih sedam mjeseci ove godine posjetilo 6,29 miliona turista, koji su ostvarili gotovo 31 milion noćenja.

“Dubrovnik je danas apsolutno čitav u turizmu. Mislim da je to negativna strana Dubrovnika. Jer, ne počiva sve na interesu građana, već i na nekoj fantazmagoričnoj hvali koliko je ove godine više lil manje noćenja.. Niko nikada ne kaže koliko je zarađeno novaca. Grad ne može živjeti samo od turizma”, kaže glumac Miše Martinović.

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je Hrvatsku u prvih sedam mjeseci ove godine posjetilo 6,29 miliona turista.

Oni su ostvarili gotovo 31 milion noćenja, što je u odnosu na isti period prošle godine u dolascima porast od 8 posto.

Ambicije budućeg ministra

Niko Bulić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ), u razgovoru za Al Jazeeru kaže:

“Krenuli smo između dvije i tri zvjezdice u poratnom razdoblju, sad smo između tri i četri zvjezdice kad bismo ocjenjivali našu ponudu u cjelini. A želimo doći u prostor između četri i plus pet zvjezdica. Znači, težimo kvaliteti, želimo kvalitetni turizam, ne elitizam”.

Budući ministar turizma Veljko Ostojić ambiciozno je najavio plan da porez na dodanu vrijednost (PDV) drastično sreže, sa sadašnjih 23 na 8 posto.

“U 2012. Hrvati će dobiti novu vladu, boriti se s još jednom recesionom godinom, ali se nadaju da će bar s turizmom ploviti mirnim vodama”, izvještava iz Dubrovnika Marko Pavlović.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO