Fuele: EU će s Hrvatskom biti jača

Hrvatski primjer trebaju slijediti i ostale zemlje u susjedstvu (EPA)

Evropska unija (EU) odlučna je riješiti sadašnju krizu i izaći iz nje još jača, zajedno s Hrvatskom, koja će od članstva imati brojne koristi, izjavio je evropski komesar za proširenje Štefan Fuele.

“Uvjeren sam da će EU, zajedno s Hrvatskom, izaći još jača nakon što se završe sadašnje poteškoće”, rekao je on u intervjuu za Hinu uoči potpisivanja Ugovora o pristupanju Hrvatske Uniji.

Na pitanje kakvu poruku može uputiti hrvatskim građanima uoči potpisivanja Ugovora o pristupanju, a s obzirom dužničku krizu s kojom se EU suočava, Fuele je kazao da je EU odlučna riješiti sadašnju krizu, čiji su uzroci i korijeni mnogostruki.

EU je odlučna riješiti sadašnju krizu, čiji su uzroci i korijeni mnogostruki.

“Članstvo u EU nudi dugoročnu političku stabilnost, veće ekonomske i trgovinske mogućnosti, pristup kohezijskim i strukturnim fondovima, puno prilika za mlade, postupno otvaranje tržišta rada u zemljama članicama…”, dodao je.

Ipak, koristi od članstva ne mogu se mjeriti samo ekonomskim ili socijalnim dobicima.

“Riječ je, prije svega, o pripadnosti evropskoj porodici, zajednici koja počiva na vladavini prava, pripadanju području mira, stabilnosti i prosperitetu”, rekao je Fuele.

Rezultat teškog rada

On se ne slaže da su hrvatski pregovori predugo trajali u odnosu na pregovarački proces kod ranijih proširenja, dodajući da je važniji sadržaj od brzine.

“Prije svega, vremenski rokovi u hrvatskom pristupnom procesu nisu bitno različiti u odnosu na prethodna proširenja. Osim toga, sadržaj je uvijek bio važniji od vremenskih odrednica”, kaže evropski komesar.


Hrvatska brodogradnja može opstati [Pixsell]

Istakao je da je Hrvatska završila pregovore zahvaljujući teškom radu u zemlji proteklih godina, što je EU ocjenjivala u svakom pojedinom poglavlju pomoću mjerila za otvaranje i zatvaranje.

Fuele je kazao da hrvatska brodogradnja može opstati i bez državne podrške koja narušavaju tržišnu utakmicu.

“Prema Ugovoru o pristupanju, ako Hrvatska ne bude poštovala uvjete koji su unutra, Evropska komisija (EK) će joj odrediti da zatraži povrat cjelokupne pomoći odobrene brodogradilištima od marta 2006. godine. Uvjereni smo da će Hrvatska poštovati svoje obveze. Mi želimo održiv brodograđevni sektor u Hrvatskoj i EU, djelatnost koja može preživjeti bez državne pomoći koja narušava tržište. Uvjeti postavljeni tokom pregovora smjeraju tom cilju”, kazao je Fuele.

Dobar znak zemljama regije

Ulazak Hrvatske u EU primjer je koji trebaju slijediti i ostale zemlje u susjedstvu.

“Hrvatski napredak pokazao je put drugim zemljama regije. Pokazao je da su koristi od evropskih integracija dostižne”, smatra on.

“Proces proširenja pruža velike političke, socijalne i ekonomske koristi i služi kao sidro stabilnosti i regionalne saradnje. Vjerodostojna politika proširenja je naš najefikasniji instrument za podršku reformskom procesu i transformaciji”, rekao je evropski komesar za proširenje.

Hrvatski napredak pokazao je put drugim zemljama regije. Pokazao je da su koristi od evropskih integracija dostižne.

“To što je pristupanje Hrvatske sada postalo stvarnost dokazuje vjerodostojnost te politike. Računamo na Hrvatsku da će nastaviti dijeliti svoje iskustvo i podržavati svoje susjede na njihovu putu prema EU”, zaključio je Fuele.

Izvor: Agencije


Povezane

Reporter Al Jazeere Saša Delić izvještava sa samita u Briselu o stavovima EU prema zemljama u regionu. Vijeće ministara EU nije donijelo odluku može li Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU. Ta se odluka očekuje na samitu u petak. Crna Gora čeka datum za početak pregovora. Nema promjene stava ni o BiH. Zaključak […]

Published On 06 Dec 2011

Der Spiegel piše da je Hrvatska zemlja u krizi i da se približava grčkim vrijednostima, opisujući je kao “otrovnu kiflicu” pred vratima Unije.

Published On 22 Nov 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO